QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Misstaget många gör när de vårstädar – expertens råd

29 mar, 2022 
Vårstädning
Är du i rensartagen och slänger gamla prylar? Då får du inte göra det här VANLIGA misstaget, enligt experten.
Annons

Att rensa ur garderober, förråd och garage är befriande! Lika härligt kan dte vara att hjälpa våra gamla föräldrar eller en vän att få mer ordning och bli av med onödiga grejer de har stående hemma.

Men det finns ett väldigt vanligt misstag vi gör när vi rensar bland våra grejer, enligt antikexperten Jani Andersson som är VD på Metropol Auktioner.

Se också: 5 härliga saker vårljuset gör med din hälsa

5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-Brand logo
5 Härliga Saker Vårsolen Och Ljuset Gör För Vår Hälsa-

Det handlar om att du råkar slänga saker som har stort värde och sparar på grejer du tror är värdefulla – men som faktiskt inte längre går att sälja för någon stor peng.

Just nu finns till exempel en riktigt stor efterfrågan på prylar och möbler från 70-talet. En trend som många har missat – och därför gör sig av med prylarna och möbler från decenniet som har ett högt värde.

Annons

– Och tvärt om behåller man det man tyckt varit finmöbler, eller sådant som du tror har ett stort värde. Men som det faktiskt inte så stor efterfrågan på nu. Det kanske bara är värt hundralappar, så har man tänkt att ”Det här är min livförsäkring”, säger Jani Andersson.

Jani Andersson
Jani Andersson är antikexpert och VD för Metropol Auktioner.

”Många har eldat upp”

En klassiker när han är hemma hos personer för att värdera saker är nämligen att grejerna man velat ha en värdering på, är sådant som inte kan säljas så dyrt på andrahandsmarknaden just nu.

– Men så tittar man åt ett annat håll och frågar ”Får vi inte titta på de här sakerna, då?” Och då får vi ofta svaret att ”Nej, det där är bara sådant vi ska rensa ut och stärka i containern”. Men så tittar vi efter och så är det där som det ligger saker till ett värde av 30 000 eller 50 000 kronor!

Annons

Vad är anledningen till att vi inte har en känsla för vad som är mycket värt när vi rensar garage och källarförråd?

Svaret är egentligen ganska enkelt, menar Jani Andersson. Prylar och möbler som vi själva vuxit upp med och inte har någon speciell relation till, är svåra att se som något man kan tycka är trendigt eller coolt – och vilja betala pengar för. Exemplet med att saker och möbler från 70-talet är inne igen är ett bra exempel på det, säger han.

Tänk själv! En fåtölj från gillestugen, den gamla skrivbordslampan eller en hallmöbel som stått hemma hos pappa sen vi var barn. Lägger du stort värde i de sakerna?

– Det är sådant som många, inklusive jag, i princip har i eldat upp innan, säger Jani Andersson.

Undvik misstaget – 3 steg

Så hur undviker vi att göra det här misstaget att faktiskt missa tiotusentals kronor vi kan tjäna när vi rensar?

Lita inte alltid direkt på din magkänsla och släng – utan tänk efter och sök information först. Till exempel kan du tänka på följande, tipsar Jani Andersson:

-

  1. Är möbeln eller prylen du ska slänga från 1940-tal och senare, och du upplever att den har en liten designtwist? Finns det något som känns formgivet med den? Då kan den ha ett värde även om du inte själv tycker den är alls snygg.
  2. Kolla alltid upp värdet på porslin, specifikt! Dels stora serviser, sådana som många har fått som bröllopsgåvor under första hälften av 1900-talet. Men också porslin från senare epoker som du tror stämmer på punkten ovan. Svaret kan finnas en googling bort!
  3. Kom ihåg att det du verkligen inte själv tycker är snyggt kan vara det mest trendiga på andrahandsmarknaden nu. Med andra ord, ifrågasätt din magkänsla så att du inte slänger fel saker på tippen.

Källa: Jani Andersson

Foto: TT

Annons