QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Prylarna många missar fått högt värde – detta kan du sälja!

28 mar, 2022 
Jani Andersson
Många har missat trenden, enligt antikexperten. Här är prylarna och möblerna hemma, som du idag kan få många tusenlappar för!
– Det är sådant som många, inklusive jag, i princip har i eldat upp innan, säger antikexperten Jani Andersson till MåBra.
Annons

Våren är här och det betyder rensar-säsong! En viktig sak att tänka på när man rensar är att hålla sig up to date med trenderna är på andrahandsmarknaden. Helt enkelt för att du då vet vilka av sakerna hemma på vinden i garaget eller förrådet du faktiskt kan få mycket pengar för!

Det menar Jani Andersson som är antikexpert och VD för Metropol Auktioner och som MåBra pratat med.

Se också: 8 saker du inte visste om antikrundan

Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmetBrand logo
Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

Faktum är att just detta är något som många av oss missar. Det är nämligen svårt att se värde saker vi har hemma som vi själva kanske inte tycker är så speciella.

– Man har de här personliga känslorna som inte alltid är positiva för en sak... det är lite av en klassiker. Det brukar vara så att det man själv inte tycker är någonting kan vara precis det som är värdefullt, säger Jani Andersson till MåBra.

Annons

Förvånansvärt ofta, säger han, tror vi att ”fel” saker hemma är mest värda. Men i själva verket är trenderna helt andra just nu och något vi tycker är skräp går att sälja dyrt.

Prylarna som stuckit iväg i värde

Jani Andersson har ett konkret exempel som du absolut bör ha koll på när du rensar just nu. För en specifik tidsperiod har nämligen seglat upp och blivit ordentligt trendig igen!

– Just nu ska man ha koll på 70-talet och furumöbler. Ofta så kallade ”gillestugemöbler” – sådant som många, inklusive jag, i princip har i eldat upp innan. Det kan vara värt nästan hur mycket pengar som helst just nu, säger Jani Andersson och fortsätter:

Det har börjat komma tillbaka. Egentligen 70-talssaker överhuvudtaget, säger han.

När du rensar bland klumpiga soffbord, låga fåtöljer och lampfötter du tror kommer från det här decenniet ska du alltså tänka efter innan du eldar upp eller åker till tippen.

– Med 70-talssakerna skulle jag hissa ett finger. De ska man vara lite extra försiktiga med i betydelsen att här kan det finnas potential som man inte själv kanske kan se.

Ikea-fåtäljen Natura från 70-talet säljs för många tusenlappar på auktionsverk idag. Foto: Auctionet
Exempelvis Ikea-fåtöljen Rapid, här i Ikea-katalogen 1974, har en form och färg som går hem idag. Foto: Ikea

Många har kanske koll på att 50- och 60-talet varit modernt ett tag på andrahandsmarknaden för inredning, möbler och prylar. Men just att 70-talet seglat upp och blivit poppis är något ganska nytt och något många svenska generationer har svårt att se är snyggt, tror Jani Andersson.

Annons

Men efterfrågan finns, ofta band yngre personer.

– 70-talstrenden har pågått nåt år och innan dess varit ett starkt ”nej nej” för många. Men det är en slags generationsfråga såklart. Det vill säga, vilket förhållande man har till sakerna spelar roll. Påfallande många ser inte riktigt värdet i de här sakerna men så har det kommit ett sug efter de här grejerna underifrån.

Vad är det mer från 70-talet än just furumöbler man ska ha koll på?

– Det kan vara lampor, ljuslyktor och möbler. Både sittmöbler – stolar och fåtöljer och bänkar och liknande. Även Ikea-saker och möbler från 70-talet kan vara intressant.

Fåtöljen ”Karin”, visserligen designad av Bruno Mathsson var populär på 70-talet. En möbel du kan tjäna många tusen på idag. Foto: Metropol Auktioner
Lampan Kalott, med i Ikeas katalog 1978, har också en design som går hem hos många idag. Foto: Ikea

Hur ser jag vad som är mycket värt?

Men alla prylar från 70-talet är inte lika inne. Det är ofta möblerna och inredningsdetaljerna med den där extra lilla designtwisten som gör att din pryl får ett värde, förklarar Jani Andersson.

– Efterfrågan idag är generellt efter mer design, säger han och kommer med ett tips på när du ska misstänka att din 70-talspryl är värd mycket pengar:

– Tycker du att det finns någon slags designvinkel på den här prylen? Tycker du dig se någon liten desigknorr, oavsett om det är plast, porslin eller trä? Då ska man reagera och åtminstone kolla upp värdet tycker jag. Det kan gå att få många tusenlappar även för saker som inte är märkta med ett känt namn.

Foto: TT/Metropol Auktioner

Annons