Personlighetsdragen som avgör vem som blir miljonär

rik kvinna kliver av sitt privatplan / hög med pengar

Har du vad som krävs för att bli miljonär? Ja, alltså, nu pratar vi inte Postkodmiljonären (som den meningen kanske lurar in tankarna på). Vi pratar inte heller om tur i spel.

Nej, nu handlar det istället om personlighetsdrag som ökar chansen rejält för att man ska bli rik. Riktigt rik. Kanske till och med mångmiljonär.

Se även: 7 saker som riktigt coola människor har gemensamt

7 saker riktigt coola människor har gemensamt
1:17

Efter reklamen: 7 saker riktigt coola människor har gemensamt

(1:17)

Slå på ljud

Personlighetsdrag som är vanligare hos miljonärer

En ny tysk studie visar att det finns några personlighetsdrag som är typiska hos mångmiljonärer. Framför allt hos miljonärer som har jobbat sig till sina framgångar och tillgångar, tjänat sina pengar på egen hand, och inte ärvt dem.

Personlighetsdragen som sticker ut, och som alltså mångmiljonärer oftare har jämfört med allmänna befolkningen är:

  • risktolerant
  • emotionellt stabil
  • öppen
  • extrovert
  • målmedveten

Så förändras vår personlighet med åldern

Ju starkare personlighetsdrag desto större förmögenhet

Man kunde också se att ju starkare dessa personlighetsdrag var hos miljonärerna desto större förmögenhet hade man. Att det hängde ihop.

Studien bygger på data från ett urval av den tyska befolkningen. I systemet man använder finns mer är 1 100 miljonärer med tillgångar på cirka 40 miljoner kronor eller mer. Man jämförde personlighetsdragen hos miljonärerna med lika många från befolkningen som inte har lika stora tillgångar.

”Sammantaget tyder resultaten på att personlighet är en relevant faktor för att bygga en förmögenhet”, säger huvudförfattaren till studien, Johannes König, i ett pressmeddelande hos tyska nyhetsportalen WWU Münster.

Studien kan ha social relevans

Medförfattaren Mitja Back, professor i personlighetspsykologi, tillägger att studien är byggd på säker data och även kan ha social betydelse:

”Eftersom de rika har ett särskilt inflytande över samhälleliga beslutsprocesser, och eftersom personligheten har ett avgörande inflytande på hur människor tänker och beter sig, är undersökningen av miljonärers personlighetsdrag av stor social relevans.”

Hur god självkännedom har du? 12 frågor som avslöjar ditt innersta mående

I en undersökning från 2021 tillfrågades 1 000 svenskar om sin syn på rika människor. Där svarade ungefär hälften av alla som kände en eller flera miljonärer att de upplevde de rika som intelligenta och flitiga.

Källa: WWU Münster Foto: TT

Utvald läsning