QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Poddande pensionärerna: ”Är tant ett skällsord?”

08 feb, 2022 
Podd-duon Par i damer
Par i Damer är namnet på Sveriges första och kanske enda podcast av pensionärer. Så kommer det sig att bästa kompisarna Kerstin Jonsson och Annika Lindén Höglund började podda.
Annons
Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Pensionärerna Kerstin Jonsson och Annika Lindén Höglund närmar sig både 70 år och i över två år har de haft podcasten Par i Damer. Idéen fick dem efter att ha anslutit sig till ideella föreningen "Still Active", vilken samlar personer som slutat jobba men som inte vill sluta aktivera sig på olika vis.

– Det är en förening för människor 55+ som är lite i gränslandet. Då man har slutat jobba men inte känner sig redo för PRO (Pensionärernas riksorganisation), säger Annika Lindén Höglund i TV4:s Nyhetsmorgon.

Par i Damer ­– Sveriges första podd av pensionärer?

I podden berörs livet som nyblivna pensionärer i dagens samhälle. Duon pendlar mellan att samtala lättsamt om funderingar och intressen, till att stundvis beröra lite allvarligare ämnen som exempelvis åldersdiskriminering eller mäns våld mot kvinnor. Mest av allt hoppas de på att kunna vara ett sällskap och ”en liten kaka till kaffet” för lyssnarna, intygar dem i samma intervju i morgonsoffan.

Podden par i damer på Spotify
Podden Par i Damer går att streama via Spotify.

Är tant ett skällsord?

I det, i skrivande stund, senast släppta avsnittet, ”En bild säger allt”, pratar damerna exempelvis om begreppet "tant".

Annons

– Vad symboliserar en tant? Är det ett skällsord? Vi är ju tanter. Men man håller hela tiden på och strävar mot att inte vara tant. Samtidigt kan man ju vara tant när man är 20-25, om man har det beteendet så att säga. Men om man nu som jag, känner sig levande. Att man vill upptäcka saker. Man vill vara med, säger Annika.

Damerna diskuterar – ja är man verkligen en ”tant” då?

Vågar mer som 65+ än vid 40

– ­Man kan väl vara gammal och vara med, svarar poddkollegan Kerstin Jonsson.

– Jo precis, men huvudsaken är att man gör någonting och att man provar nya saker och testar sig fram. Det tror jag håller än ung i sinnet. Oavsett hur kroppen ser ut utanpå, så är man ju rätt sig lik inuti. Förhoppningsvis lite mer mogen då, att man lärt sig lite av livet. Men att då ta vara på det och hitta på nya saker. Våga lite mer. Jag vågar mer nu än när jag var 40, säger Annika.

Kerstin instämmer och förklarar hur viktig och närmast terapeutiskt det exempelvis varit för henne att starta podden.

– Det är ju en ynnest att få ha så många lyssnare som lyssnar på vad vi har att säga, det är ju jättekul, säger Kerstin.

Källa: TV4, Spotify

Annons