QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Godiset från förr – som vi saknar (och inte)

21 dec, 2022 UPPDATERAD 19 jan, 2023
Kvinna äter godis till höger syns chokladcigaretter och lakritspipa
De engagerar, väcker minnen och är oftast smarriga: godisarna som försvann. För att de inte helt ska falla i glömska bjuder vi därför på en godispåse fylld med nostalgi.
Annons

Hårda karameller, chokladdragérad gräddkola och pralinens pralin. Här är nostalgiska godiset vi minns och saknar (i alla fall vissa).

Se också: Här är godissorterna vi minns från förr

Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Nickel

En tablettask med Nickel
Här är Nickel så som den ser ut i dag i en modern tappning.
Foto: Nostalgiska.se.

Malacos Nickel fruktblandning är de hårda karamellerna som lanserades redan på 50-talet i en tubliknande förpackning. Under en tid försvann karamellerna helt från sortimentet, för att sedan göra comeback i ny förpackning som tablettask, skriver Nostalgiska.se.

Annons

I dag går tablettaskarna att köpa i gammeldags blandning som kommer i smakerna lakrits, nickelkandis, bröstkaramell, polkagris och marrimint. Och i fruktsmaken citron, ananas, mandarin, jordgubbe och svarta vinbär.

Palle kuling- tablettask och choklad

Palle Kuling godisreklam 1993
Palle Kuling-reklamen som rullade på TV3 1993.
Foto: Youtube.

Pelikanen i sjömanskläder i choklad och tablettform är saknad. På Fazers Facebooksida vädjar och ber Palle kuling-fans att produkten ska komma tillbaka. Men tillverkaren svarar att även "klassiska produkter" tas bort ur sortimentet om efterfrågan sviktar – vilket är därför den inte längre produceras.

Peps mint tablettask

Peps mint-godis i rosa vitt och grönt
De mintiga pastellpastillerna såldes tidigare i påse. I dag finns de i en större modell i lösgodishyllan. Foto: Cloetta.

De små pastelliga mintpastillerna i påse var ett populärt godis på 90-talet. Sedan försvann de plötsligt spårlöst från godishyllorna. I dag finns pastillerna däremot att köpa i en större modell som lösviktsgodis.

Annons

Makalös choklad

Cloetta Makalös-kaka
Makalös sägs ha varit en vattendelare med de olika, väldigt söta fyllningarna, som inte föll alla i smaken. Foto: Cloetta, Facebook.

Cloettas Makalös, en mjölchoklad med fyra olika slags fyllningar, började tillverkas 1938. Men efter lång och trogen tjänst togs den bort ur sortimentet 1998. På Cloettas Facebooksida går det att läsa i en kommentar att det helt enkelt var för få som köpte den.

Cloetta skriver i en annan kommentar på Facebook att smakerna som fanns fram till slutet på 60-talet var: pistage, apelsin, nougat och tryffel. Därefter förnyades smakerna till: nougat, marsipan med pistagemandel, ananas och tryffel.

Ako-kola chok

Ako chok-kola i brunt och vitt papper
Ako-kolan chok försvann för att sedan göra en efterlängtad comeback.
Foto: Cloetta

Ako-kola med choklad- och mintsmak, Ako chock, försvann ur godissortimentet 2006. Men kolan gjorde senare comeback efter att en upprörd diskussion uppstått i en engagerad Facebookgrupp, skriver godare.se.

Annons

Knasens gräddkola

De chokladdragérade gräddkolorna i tablettask med Knasen på togs ur sortimentet 2009. Det på grund av att efterfrågan inte var tillräckligt stor, skriver tillverkaren Cloetta i ett Facebook-inlägg som får ledsna reaktioner.

Trillingnöten

En Aladdin-ask med trillingnöt i
Aladdin-asken introducerades för svenska folket 1939 och blev med tiden en favorit till jul.
Praliner i Aladdinask
Trillingnöten (i mitten) under glansdagarna i Aladdin-asken.

Trots protest försvann trillingnöten från Aladdin-askens båda lager 2014. Pralinen, som uppenbarligen engagerar, har lämnat ett tomrum hos svenska folket såväl som i asken. Även om det kanske inte är exakt samma sak kan man trösta sig med att det går att göra egna. Här hittar du recept på egen trillingnöt!

Annons

Chokladcigaretter och lakritspipor

Ett paket chokladcigaretter och lakritspipa

Här har vi godis vi kanske minns mer än saknar. Det tobaksromantiserande godiset blev allt mer sällsynt under 2000-talet. Innan dess var det inte ovanligt att se barn puffandes på choklad- och tuggummicigaretter eller med en lakritspipa i mungipan.

2011 var det tal om att utskottet för hälsofrågor i Europaparlamentet hade bestämt sig för att förbjuda livsmedel och leksaker i form av tobaksvaror, skrev Aftonbladet då. Även om godiset fimpas allt mer finns det ännu ingen lag som förbjuder det.

Andra godissorter vi minns och saknar

 • Palle-kuling tablettask
 • Knasen tablettask
 • Bugg-tuggummin
 • Tuggummi i tandkrämstub
 • Punschflaskor
 • Mjölk-choko
 • Kex-nougat
 • Trofénougat
 • Jambo
 • Salmiak pastiller
 • Bloody Jesper klubbor
Annons