Träningmode genom tiderna — vilket årtionde är din favorit?

träningskläder, åttiotalet och 00-talet
0:57

Efter reklamen: Måbra Core Challenge – se övningen båten

(0:57)

Slå på ljud

Precis som modet generellt så har träningsmodet varierat genom åren och varje årtionde har sitt specifika uttryck. Vem minns inte åttiotalets pastellfärgade "leotards" eller när de spräckliga träningstajtsen slog igenom på 00-talet. MåBra gör en historisk tillbakablick från 70-talet och framåt. Vilket årtionde är din favorit?

70-talet: Träningsoverallens tid

Björn Borg

Björn Borg och tenniskollega iklädda sjutiotalskostymen: träningsoverallen

Under sjuttiotalet klädde vi oss i den praktiska träningsoverallen. Den åkte på oavsett sport och gärna på fritiden också. Blått och grönt med vita eller svarta revär var favoritfärgerna men även orange var på modet.

80-talet: Pastellfärgade leotards och tubsockans tid

Susanne Lanefelt

Få är så förknippade med åttiotalsjympan som Susanne Lanefelt.

Åttiotalet sticker ut i modehistorien, även när det kommer till träningskläder. Det är pastellfärgernas, bodyns och svettbandens tid. Ikoner från den här tiden är Jane Fonda och Susanne Lanefelt. Vem hade inte velat träna i en rosa leotard med hög skärning?

90-talet: Funktionellt och enfärgat

Kvinnor tränar med stepbräda

90-talsmode i sporttappning.

Kzenon

Stepbrädan och pilatesbollen gör entré och med dessa ett nytt sätt att träna och klä sig. Kläderna blir något lösare, axlarna och sömmarna mindre diskreta. Färgerna är klara men neonnyanserna hänger kvar från åttiotalet.

00-talet: Ljust & fräscht

kvinnor tränar yoga

Diskret och stilrent när vi går in i 2000-talet.

Back to basics, eller vad ska vi kalla den här epoken i träningsmodet? Yogan slår igenom och vi blir alltmer minimalistitska i våra träningskläder. Svarta plagg dominerar men även beige och vit, helt i samklang med den samtida inredningstrenden "ljust och fräscht".

10-talet: Mönstrade tajts och transparenta detaljer

Kvinnor visar träningsmode

Attityden är viktig i 10-talets träningsmode.

Vi närmar oss nutid och på träningsschemat står crossfit och spinning. Kläderna får mer attityd och överdelen verkar ha försvunnit till förmån för sportbh'n. Svart dominerar fortfarande men spräckliga mönster med transparenta detaljer syns numer på varenda gym och träningsanläggning.

Foto: TT