QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Träningmode genom tiderna — vilket årtionde är din favorit?

19 maj, 2022 
träningskläder, åttiotalet och 00-talet
Från träningsoverallernas tid på 70-talet till 2000-talets svarta uniform. Hur vi klätt oss på gymmet speglar både tidsandan och rådande träningstrender. Häng med på en nostalgitripp från 70-talet och framåt.
Annons
Måbra Core Challenge – se övningen båtenBrand logo
Måbra Core Challenge – se övningen båten

Precis som modet generellt så har träningsmodet varierat genom åren och varje årtionde har sitt specifika uttryck. Vem minns inte åttiotalets pastellfärgade "leotards" eller när de spräckliga träningstajtsen slog igenom på 00-talet. MåBra gör en historisk tillbakablick från 70-talet och framåt. Vilket årtionde är din favorit?

70-talet: Träningsoverallens tid

Björn Borg
Björn Borg och tenniskollega iklädda sjutiotalskostymen: träningsoverallen

Under sjuttiotalet klädde vi oss i den praktiska träningsoverallen. Den åkte på oavsett sport och gärna på fritiden också. Blått och grönt med vita eller svarta revär var favoritfärgerna men även orange var på modet.

Annons

80-talet: Pastellfärgade leotards och tubsockans tid

Susanne Lanefelt
Få är så förknippade med åttiotalsjympan som Susanne Lanefelt.

Åttiotalet sticker ut i modehistorien, även när det kommer till träningskläder. Det är pastellfärgernas, bodyns och svettbandens tid. Ikoner från den här tiden är Jane Fonda och Susanne Lanefelt. Vem hade inte velat träna i en rosa leotard med hög skärning?

90-talet: Funktionellt och enfärgat

Kvinnor tränar med stepbräda
90-talsmode i sporttappning.

Stepbrädan och pilatesbollen gör entré och med dessa ett nytt sätt att träna och klä sig. Kläderna blir något lösare, axlarna och sömmarna mindre diskreta. Färgerna är klara men neonnyanserna hänger kvar från åttiotalet.

Annons

00-talet: Ljust & fräscht

kvinnor tränar yoga
Diskret och stilrent när vi går in i 2000-talet.

Back to basics, eller vad ska vi kalla den här epoken i träningsmodet? Yogan slår igenom och vi blir alltmer minimalistitska i våra träningskläder. Svarta plagg dominerar men även beige och vit, helt i samklang med den samtida inredningstrenden "ljust och fräscht".

10-talet: Mönstrade tajts och transparenta detaljer

Kvinnor visar träningsmode
Attityden är viktig i 10-talets träningsmode.

Vi närmar oss nutid och på träningsschemat står crossfit och spinning. Kläderna får mer attityd och överdelen verkar ha försvunnit till förmån för sportbh'n. Svart dominerar fortfarande men spräckliga mönster med transparenta detaljer syns numer på varenda gym och träningsanläggning.

Foto: TT



Annons