7 prylar i hemmet ditt barn idag inte fattar var SÅ coola när de kom

nostalgiska ting från hemmet

Kommer du ihåg prylarna ni hade hemma när du växte upp? Hallen, barnrummet och köket. Alla rum hade sina möbler och saker som etsat sig fast lite extra hos oss. Där fanns de och stod kuliss till vår unga år.

9 saker tonåringar idag inte kan förstå vi behövt göra

9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra
1:02

Efter reklamen: 9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

(1:02)

Slå på ljud

Och visst var det några prylar som blev ikoniska för sitt decenium eller år?

Tv:n i köket, när alla plötsligt fick loftsäng eller när vi la små små runda mattor på golvet i vardagsrummet – ja flera stycken.

Gardinerna var ryschiga på 80-talet, för att på 90-talet började bli svallande och tygstycken som helst skulle flyta ut på golvet. I köket började vår familj längta efter köksö, och plötsligt fick alla småbarn roliga tält till sitt rum.

För att inte tala om den heliga lägerelden i hemmet: den stationära datorn!

7 prylar hemma vi minns var SÅ coola – som barn idag inte fattar grejen med

Vi har grävt djupt i bildbanker och Ikea-kataloger, och plockat fram sju prylar vi tror DU blir nostalgisk över men som dina barn kanske inte direkt tycker är mega-coola.

Eller vad säger du, hade dina egna kids hängt med på vad som var så otroligt nytt och vinden-håret-känsla med grejerna?

1. Hållarna i badrummet

Nej men något såhär space:at hade vi aldrig upplevt innan 80-talet?! Plastiga hållare att hänga upp i badrummet som matchade ikapp. Helst skulle tandborst-muggen ha lock med fyra käcka hål, en för varje tandborste!

hållare

Foto: Ikea

2. Lilla tjocktv:n

Var du riktigt lyckligt lottad hade du en egen sådan här på rummet. Annars var också en vanlig grej att sätta upp tjock-tv på en hylla högt upp på väggen i köket. Bara att luta ner för att se på Söndagsöppet till matlagningen.

tv

Foto: Ikea

3. Ryschet

Jamen har man levt på 80-talet så kommer man ju ihåg ryschpyschet. Kanske inget som våra kids idag kan se den otroligt fräscha och nytänkande grejen med?

gardin

Foto: Ikea

4. Mjölksvispen

I slutet av 90-talet och början av 2000-talet gjorde den entré! Vi hade lärt oss att dricka latte och café au lait på kafé, nu ville vi ju givetvis göra samma saker hemma.

visp

Foto: TT

5. Ikea-lampan på fot

Hade du den i ditt eget tonårsrum eller barnrum kanske? Grundfärger och lekfull design var vi inte rädda för i slutet av 90-talet.

lampa

Foto: Ikea

6. Öppen planlösning gör intåg – inklusive rumsavdelare!

Idag känns den självklar i många hem: den sociala och öppna planlösningen! Men att stå och laga mat i samma rum som gästerna och tv-soffan har inte alltid varit en självklarhet. Rumsavdelande möbler, som skulle göra våra hem luftiga men ändå praktiska, gjorde sitt intåg under 90-talet-tidiga 2000-talet!

planlösning

Foto: Ikea

7. Valvformade väggspegeln i rutor

Det andades hundra procent Las Vegas och modern dansstudio: det väggmonterade spegelpartiet! Japp – här har vi stått och dansat med våra kompisar och känt att världen ligger för våra fötter. Kanske inget ditt eget barn skulle sätta upp i sitt rum idag direkt?

spegel

Foto: Ikea

Fotokällor: Ikea, TT

Utvald läsning