5 morgonvanor som ger känslan att du har livet under kontroll

kvinna gör frukost vid datorn

För många är morgonen en kaosfylld transportsträcka innan dagen ”börjar” på riktigt. Familjemedlemmar ska komma iväg till skola och förskola, väskor ska packas och själv ska man helst ha hunnit få i sig en någorlunda bra frukost och se hyfsat representabel ut. Lever man ensam är det förvisso lugnare, men det betyder inte att friden sänker sig för det.

Men du kan faktiskt, med några enkla knep, skapa en mycket härligare morgon som gör dig redo att gå ut och möta dagen med en helt annan känsla i kroppen. Här är tipsen för dig.

TV: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntar
1:26

Efter reklamen: TV: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntar

(1:26)

Slå på ljud

1. Använd en väckarklocka

Det här låter ju som ett ganska självklart tips, men vi menar en hederlig gammaldags väckarklockan. För när du använder mobilen som alarm kommer du utan tvekan att börja kolla mailen, checka av nyheterna och andra notifikationer.

Förutom att det garanterat stjäl mer än du tänkt av din morgon så låter du andra vara med och sätta stämningen för din dag. Om det första du möts av på dagen är ett mail från din chef som inleds med ”Vi behöver prata” eller om du tar emot negativa besked kommer du vara ofokuserad hela morgonen och dessutom låta dina känslor gå ut över eventuell familj eller partner.

2. Ägna 30 sekunder åt att uppskatta det som är bra

Även om det finns saker som kunde vara bättre, ägna en halv minut (medan du ligger i sängen) åt att tänka på saker i ditt liv som är bra och som gör dig glad. Det hjälper dig att möta morgonen med en bättre inställning.

3 ”sunda” morgonrutiner som inte är så hälsosamma som du tror

3. Sätt en intention för dagen

Den behöver inte vara avancerad, utan satsa på upp till tre realistiska saker som du kan bocka av innan dagen är slut. Självklart kommer din dag ofta innehålla långt mer än tre saker du behöver göra, men det hjälper dig att prioritera, vilket kan minska känslan av stress. När du bockar av någon av dessa saker känner du dig handlingskraftig. Du kan också sätta en intention för hur du vill känna dig idag och hur du vill bete dig.

4. Lyssna på något som kickar igång känslan du vill åt

Behöver du varva ner, sätt på någon lugn bakgrundsmusik eller kanske en kort guidad meditation. Behöver du energi, sätt på en lista som gör dig glad och peppad!

9 knep: Så gör du dina måndagar bättre

5. Rör dig

Morgonträning är inte för alla, och det kan kännas kontraproduktivt att rekommendera som ett sätt att styra upp en stressig morgon. Men, det är ett välgrundat faktum att träning frisätter måbra-hormoner och hjälper dig att hantera stress.

Dessutom har du den härliga känslan av att ha startat dagen med att ha investerat i din egen hälsa och sunda vanor. Du har också fått en stunds egentid och vet att träningen är avklarad för dagen. Så det kan vara värt att sätta klockan en timme tidigare och istället se till att gå och lägga dig i tid för att orka gå upp.

Foto: TT

Inspirerat av: Huffington Post

Se också: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen
0:55

Efter reklamen: Se också: 5 saker terapeuter gör för att hantera morgonstressen

(0:55)

Slå på ljud

Utvald läsning