11 klassiska julfilmer du inte vill missa

11 klassiska julfilmer du inte får missa i år
8 julfilmer du inte får missa
Slå på ljud

Julen är på ingång och även om vi i år inte vet hur julen kommer se ut i och med pandemin, så är det i alla fall en liten tröst att man kan skapa sig lite traditionsenlig julstämmning direkt från soffan – coronavänligt och allt. Därför listar vi elva klassiska julfilmer du inte får missa i år.

11 klassiska julfilmer du måste se 2020

1. Elf

En klassisk julfilm från 2003 med Will Ferrell i huvudrollen. Efter att ha delat ut julklappar i ett barnhem råkar Jultomten få med sig bebisen Buddy hem. Buddy växer upp på Nordpolen bland tomtenissarna men han känner sig annorlunda. Han är mycket större än de andra och är inte duktig på att tillverka leksaker. En dag får han reda på sanningen, att han är människa, och beger sig till New York för att leta reda på sin riktiga far.

2. Ensam hemma

1990 släpps den första filmen om pojken Kevin (Macaulay Culkin) och hans äventyr. Filmen tar avstamp i att Kevins familj åker på semester men glömmer en liten detalj: Kevin! Den åtta år gamla Kevis McCallister blir då mannen i huset! Kevin tar det kallt och istället för att leta efter sina föräldrar så dekorerar han huset inför julhelgen. Problemet är bara att två tjuvar försöker bryta sig in. Påhittiga Kevin börjar då förbereda sig på att de emot de oinbjudna gästerna!

3. Ensam hemma 2: Vilse i New York

Den andra filmen om Kevis McCallister kom ut 1992 och utspelar sig i New York. Tack vare ett kreditkort lyckas han checka in på stadens mest lyxiga hotell och han blir snabbt kompis med de flesta i personalen. En dag hittar han en underbar leksaksaffär och drömmer sig bort från stadens enorma julhysteri. Men lyckan blir snabbt utbytt till rädsla då han upptäcker att de bekanta skurkarna Harry och Marv också hittat till stan och de tänker råna den stora leksaksaffären. Men Kevin finner sig snabbt och planerar hur han ska stoppa tjuvarna - igen.

4. Ett päron till farsa firar jul

Längtar du efter en härlig, hemtrevlig gammaldags jul med hela familjen samlad? Det gör pappan Clark Griswold också, men det blir inte riktigt som han hade tänkt sig. Snötäckta tak är hala och den traditionella kalkonen är svårt att laga. När sedan objudna släktingar börjar dyka upp är julefriden ett minne blott. Den klassiska julfilmen om familjen Griswold kom ut redan 1989 men är ett måste bland julfilmerna än idag.

5. Fanny och Alexander

Ingmar Bergmans storfilm från 1982 satte ribban för hela svenska folkets jular. I en liten svensk stad får vi följa familjen Ekdahl som domineras av en rik och begåvad änka samt hennes tre söner. Sonen Oscar driver tillsammans med sin fru Emelie den lokala teatern. Paret har två barn; Fanny och Alexander. Då Oscar drabbas av en tidig död, gifter sig hans änka med biskopen i staden och flyttar till hans spartanska och stränga hem. Ett helt nytt liv väntar för Fanny och Alexander.

6. Love Actually

Love Actually slog ner som en romcom-bomb 2003. I filmen vävs flera historier och karaktärer samman med en gemensam nämnare – kärleken. Vissa av historierna är romantiska och lyckliga medan andra är sorgliga. Alla historier utspelar sig dock i London veckorna innan jul. När julen väl kommer, har livet för de inblandade förändrats på det mest oväntade sätt.

7. The Holiday

En ung amerikanska och en ung engelska bestämmer sig att hyra varandras hus över julhelgen. Det blir en omställning som kommer med överraskningar ingen av dem kunnat räkna med. Filmen från 2006 innehåller många kända ansikten som Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law och Jack Black.

8. Tomten är far till alla barnen

Den svenska julklassikern från 1999 kan beskrivas som hela havet stormar. Sara bjuder in sina tre tidigare män, deras fruar och deras nya barn att fira julafton tillsammans med sin nye man Janne. Allt för att barnen ska få uppleva en äkta jul tillsammans med alla sina föräldrar. Festen urartar ganska snabbt och med en hel del sprit innanför västen råkar Janne avslöja för en av gästerna att han låtit sterilisera sig, något som snart alla får reda på, utom Sara som i sin tur inget hellre vill än att ha barn med Janne. Vid middagen avslöjar Sara den glada nyheten: hon är gravid!

9. Grinchen – Julen är stulen

Grinchen är en cynisk och vresig typ som lever sitt liv i ensamhet, i en grotta uppe på ett högt berg med utsökt över byn Whoville. Varje år runt juletid stör de byborna hans ensamhet med sina högljudda och färgsprakande festligheter. Grinchen hatar verkligen julen och till slut får han nog och bestämmer sig för att han ska stjäla den! Men allt förändras när han konfronteras med en ung flickas storsinta julkänsla. Filmen från 2000 har blivit en klassiker vid jul och Grinchen spelas av ingen mindre än av Jim Carrey.

10. Polarexpressen

En liten pojke som inte tror på jultomten får sitt livs överraskning på julafton. Utanför sitt fönster ser han ett tåg som är på väg till Nordpolen och en konduktör som ber honom stiga ombord. Snart börjar en hisnande resa till jultomtens verkstad. Även om filmen är en animerad barnfilm från 2004 så bjuder den på julmys för hela familjen.

11. Julfritt

Ett medelålders par bestämmer sig för att strunta i julen ett år då deras dotter befinner sig på annan ort. Men de var inte riktigt förberedda på omgivningens reaktioner. När deras dotter i sista sekund hör av sig och berättar att hon trots allt kommer hem till jul så bryter kaoset ut ändå. Filmen från 2004 tar upp det återkommande problemet varje år – julhetsen.

Foto: TT

Läs mer:

5 saker du (kanske) inte visste om Årets julvärd Lars Lerin

Tidiga julfirare är lyckligare än andra – experternas besked

Nyttiga lussebullar! 3 recept utan gluten, socker och mejeriprodukter

Utvald läsning