QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Jul med Astrid Lindgren blir ny jultradition i SVT

19 aug, 2022 
tecknad julgata och Astrid Lindgren
SVT storsatsar på en ny julklassiker med Astrid Lindgrens karaktärer, där älskade julklipp samsas med nyproducerade animationer.
Annons

Vi svenskar älskar jultraditioner på tv. Förutom Kalle Anka ser många både Karl Bertil Jonsson, Jul med Svensson Svensson och filmer som Tomten är barn till alla barnen som nästintill obligatoriska inslag under julhelgen.

Nu kommer SVT med en ny storsatsning med skyhög potential att bli ännu en tradition i klass med Kalle Anka och hans vänner.

Astrid Lindgren och hennes mest populära figurer ska skapa en timmes mysjul för hela familjen. Premiären blir nästa år, från och med julafton 2023 ska publiken få möta berättelser baserade på verk av Astrid Lindgren – både i form av nyproducerade animationer och klassiska klipp.

– Ambitionen är att skapa en fin julaftonstradition för alla generationer. Det finns utrymme för många klassiker i SVT, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Nyproducerade animationer av älskade Astrid Lindgren karaktärer

Programmet ramas in av trägöken Lustig-Gök – en ganska okänd och busig Lindgren-figur som bor i en klocka och har koll på allt i hela världen. Lustig-Gök har här avancerat från novellform till att vara en animerad och levande karaktär som presenterar en hel rad klassiker under det timslånga programmet.

Annons

Under programmet bjuds på nyproducerade animationer av Nils Karlsson-Pyssling, Emil i Lönneberga, Räven och Tomten samt Kajsa Kavat.

– Det känns fantastiskt att på ett nytt sätt kunna lyfta fram Astrid Lindgrens stämningsfulla berättelser, säger Hanna Stjärne.

Blandat med nyproduktionerna blir det också arkivklipp från älskade klassiker från när Pippi Långstrump firar jul och när tomten kommer med släde till hela gänget på Saltkråkan.

annika klär granen

Ensamhet, saknad, kärlek och familj

SVT:s mål har varit att lyfta berättelser om ensamhet, saknad, behov av kärlek och samhörighet med familj och vänner. Hanna Stjärne har stora förväntningar på att satsningen ska bli en återkommande succé.

– Vi kan såklart inte bestämma på förhand om programmet blir en klassiker, det avgör publiken, men det är vad vi hoppas.

Annons

Projektet är ett samarbete mellan SVT, Astrid Lindgren Aktiebolag och Qvisten Animation AS. Sedan tidigare är det även klart att Ronja Rövardotter ska bli dramaserie på Viaplay med premiär 2023 samt att en ny version av Vi på Saltkråkan är under produktion på SVT.

Bok om Astrid Lindgrens barndoms jular

Är man sugen på ännu mer jul i Astrid Lindgrens anda rekommenderas även boken En jul i Småland för länge sedan som släpptes inför förra julen och handlar om Astrids egen barndoms jular.

Källa: Aftonbladet

Foto: SVT. TT

Annons