QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Emma Hamberg: "Jag är för gammal för att be om ursäkt"

14 jun, 2022 
Emma Hamberg, författare
Vad händer om vi börjar omfamna livet lite mer som fransmännen gör? Det tar författaren och krönikören Emma Hamberg reda på i sin nya bok.
Annons
Ny podd på Aller Media: Stora RelationsguidenBrand logo
Ny podd på Aller Media: Stora Relationsguiden

Bokaktuella Emma Hamberg har alltid haft en förkärlek till Frankrike, landet som gärna är huvuddestination i hennes böcker. Den nya boken Au Pif: Franska recept och små berättelser är inget undantag utan är en fullkomlig hyllning till landet – och deras syn på livet. Emma Hamberg förklarar:

– Jag vill skapa en helhetsupplevelse med recept jag tagit fram genom att jag har ätit mig igenom halva Frankrike, personliga berättelser, fantastiska illustrationer och texter om min relation till landet. Det är mitt försök att fråga chans på ett land!

Emma Hamberg

Ålder: 51
Familj: Pojkvän och tre utflugna döttrar
Gör: Författare och krönikör
Aktuell: Med kokboken Au Pif (Piratförlaget)

Frankrike har väl inte riktigt satt ja än. Man kan säga att Emma Hamberg omdefinierar hälsa från att bara handla om träning, rätt kost och sömnvanor till fransmännens paradgren: Att umgås och äta gott! Strunta i vad som anses vara nyttigt. Det är nämligen toppen för hälsan att äta gott och umgås.

Annons

– I olika folkhälsoundersökningar kammar fransmännen hem toppresultat år efter år. De lever lika länge som oss svenskar men på ett helt annat sätt. De tränar inte utan äter istället massor av smör, ost och dricker vin. Deras framgångsrecept är att umgås!

Vikten av att leva fullt ut: "I den här lilla glimten gäller det att leva"

Ett kärt och återkommande ämne för Emma Hamberg är just njutning. I böcker och krönikor skriver hon om vikten av att leva fullt ut, med vänner, kärlek, god mat och familj. Hon sammanfattar det innerligt i en tidigare krönika:

— Mellan dessa två evigheter av mörker har vi ett liv, och i den lilla glimten gäller det att leva. Att känna så mycket som möjligt. Att våga. Att misslyckas. Att lyckas. Att fira. Att sörja. Att gråta lungorna ur sig. Att skratta så man tappar andan. Att inte fega.

I Au Pif får vi även ett kärt återbesök av Agneta från Emma Hambergs senaste roman Je m’appelle Agneta. Hon som vågade bryta upp från en solkig vardag och ett dött äktenskap. Kokboken är så mycket mer än bara en kokbok. Den ber inte om ursäkt, utan den tar för sig och lär fler att njuta av livet. Precis som Emma själv.

– Jag är för gammal för att be om ursäkt!

Foto: TT, Piratförlaget

Annons