QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Klipp inte gräset! Därför ska du låta gräsmattan vara

21 apr, 2023 
Splitbild: Vilt gräs och Jenny Jewert
Kliar det i dina gröna fingrar när du ser hur gräsmattan växer vilt och brer ut sig i trädgården? Låt bli att klipp! Det uppmanar flera forskare och experter.
– Vi måste bry oss mindre om vad grannarna tycker, säger Jenny Jewert, WWF:s jordbruksexpert i TV4:s Nyhetsmorgon.
Annons

Glöm allt vad kratta, klippa och trimma heter. Det bästa är att låta gräsmattan i trädgården växa fritt i sommar, det menar flera forskare och experter i en debattartikel publicerad i DN nyligen.

Så får du en grön och frodig gräsmattaBrand logo
Så får du en grön och frodig gräsmatta

En av dem är WWF:s jordbruksexperten Jenny Jewert, som gästade Nyhetsmorgon i TV4 där hon förklarar vidare:

– När vi är nitiska med att klippa gräset; vattna, gödsla och klippa, så skapar vi en grön öken. Det blir ingen mat, inga boutrymmen för pollinatörer, fjärilar, vildbin, humlor. Det är inte alls bra för biologisk mångfald, säger hon i programmet.

Jenny Jewert tittar in i kameran
Jordbruksexperten Jenny Jewert uppmanar andra att låta trädgården växa vilt.
Foto: Saga Sadin.

Trädgården ska vara vild och lummig

Att stoltsera med en vältrimmad gräsmatta är ett ideal som sträcker sig ända bak till 1600-talet, berättar Jenny Jewert.

Annons

– Det var ett sätt att visa att: Jag har råd att avstå en bit av min trädgård där jag inte behöver odla mat. Det var en statusmarkör, och den har levt kvar in i våra tider. Men nu tror jag att de flesta har en gräsmatta bara för att; Har man en trädgård, så har man en gräsmatta. Det är mer en vana, säger jordbruksexperten.

Hon uppmanar alla att släppa trädgårdsfåfängan helt.

– Vi måste sluta bry oss om vad grannarna tycker, och mer om vad våra vilda superhjältar pollinatörerna tycker. Men en vild och lite lummig trädgård behöver inte se ovårdad ut, säger Jenny Jewert i Nyhetsmorgon.

Tips: Öka biologisk mångfald i trädgården

  • Låt gräset växa högt i en del av trädgården. Sedan kan man göra gångar genom det lummiga så att det ser mer bebott ut.

  • Hugg inte ner dina gamla träd. De är extremt värdefulla för biologisk mångfald. Det finns ont om gamla träd i dag, säger Jenny Jewert i TV4.

  • Elda inte upp löv och pinnar: Lägg det i stället i en hög någonstans i trädgården för lavar, svampar och insekter att bo in sig i.

Källa: Jenny Jewert, jordbruksexpert WWF.

Annons