QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Birgitte Söndergaard slog igenom i Sällskapsresan – det gör hon i dag

24 apr, 2023 
Birgitte Söndergaard
I drygt 25 år satsade hon på skådespelaryrket innan hon lade av och bytte bana.
I dag är Birgitte Söndergaard en framgångsrik konstnär.
Annons
Månadens övning: Björn & krabba med lyftBrand logo
Månadens övning: Björn & krabba med lyft

Från 1980-talet och framåt var Birgitte Söndergaard känd för nästa alla svenskar. Hon slog igenom i SOS – en segelsällskapsresa som kom ut 1988. Där spelade hon Anna-Vera.

Efter genombrottet syntes hon bland annat i Rederiet, Zorn och Se upp för dårarna, samt ett gäng teaterpjäser.

Men efter att ha jobbat hårt under flera års tid slutade hon helt plötsligt att synas. I en intervju med Året runt berättar hon varför.

– Jag hade förverkligat min barndomsdröm att bli skådespelare, men var samtidigt trött på bilden av mig själv. I tio års tid hade jag spelat teater på kvällarna, gjort tv på dagarna. Sju dagar i veckan, utan en enda ledig dag, säger hon.

Ställer ut på Louvren

Samtidigt hade hon två små barn att ta hand om, döttrarna Linnéa och Liv. Till slut blev det för mycket och Birgitte Söndergaard lade av.

Annons

Sedan 20 år tillbaka är det istället målarkonsten som står i fokus för den tidigare skådespelaren. Det har hon lärt sig själv, och målar nu med bland annat olja, pastell och akvarell.

Dessutom arbetar hon en del med skulturer och installationskonst, och till Året runt berättar hon att hon funderar på att börja göra konst med glad.

– Det konstnärliga, kreativa, har alltid funnits i mig. Det är bara olika sätt det tagit sig uttryck, säger hon till tidningen.

Skilde sig efter 13 år som gift

Genom årens lopp har hon haft utställningar både i Sverige och utomlands – bland annat på Louvren i Paris och i Milano.

När Birgitte Söndergaard slutade skådespela gjorde hon en annan stor förändring i livet: hon skilde sig från dåvarande maken Ulf, som hon varit gift med i 13 års tid.

– Jag bytte liv helt och fullt. Det kan tyckas dumdristigt, men samtidigt modigt och bra. Det är ingenting jag ångrar i dag, säger hon till Året runt.

I dag då? Jo, nu är hon 65 år, bor i en lägenhet på Östermalm i Stockholm och firar 20 år som konstnär.

Foto: TT, Urban Andersson

Annons