QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Barndomsvännerna möttes igen efter 44 år – och blev kära

30 mar, 2023 
Göran och Ewa Mattson håller om varandra
På klassfesten i åttan viskade Göran i Ewas öra att de en dag kommer att gifta sig. Och så blev det. Drygt 44 år senare blev barndomsvännerna man och hustru.
– Det har alltid funnits en spänning mellan oss, säger Göran till Året runt.
Annons

Ewa och Göran från Norrköping, båda 55 år, lärde känna varandra i första klass. Året var 1974 utanför skolpaviljongen i området Navestad i Norrköping som de såg varandra för första gången, berättar de i en intervju med Året runt.

Så märker du att du är förälskadBrand logo
Så märker du att du är förälskad

Sedan dess har alltid funnits en gnista mellan dem, och som 14-åringar dansade de tryckare till George Michaels Careless whisper på klassfesten i åttan. Göran viskade då: ”Vet du Ewa, en dag kommer vi att gifta oss”.

Och så blev det. Ungefär 44 år senare, den 6 december 2022 blev de man och hustru, precis som Göran hade förutspått den där kvällen på dansgolvet.

”Hade inte chansen att utforska”

Som gamla barndomsvänner och forna klasskompisar har de gått igenom det mesta tillsammans som hör skolgången till; Allt från konfirmation till disko. Men under alla dessa år blev de aldrig ett par.

Annons

– Även om vi var tajta under skolåren var vi aldrig mer än vänner. Därefter befann vi oss aldrig i samma fas då vi möttes, det var alltid någon av oss som hade ett annat förhållande. Jag träffade exempelvis min blivande man då jag var 18 år. Så vi hade inte chansen att utforska hur en kärleksrelation mellan oss kunde utveckla sig, berättar Ewa för Året runt.

Göran berättar vidare:

– Under våra gemensamma skolår fanns det garanterat äldre och mer spännande killar än mig för Ewa, men från att vi blev lite äldre har det alltid funnits känslor och en spänning mellan oss. Båda har sett framför oss och funderat över hur bra det skulle kunna bli och det är faktiskt ännu bättre än jag trodde, ler Göran. Det kändes som att komma hem då vi blev tillsammans.

Göran och Ewa Mattsson
...

Foto: Privat.

Namn: Ewa och Göran Mattsson.
Åldrar:
Båda fyller 56 i år.
Familj: Ewa har två vuxna barn: Sofie, 32, och Martin, 26, medan Göran har sonen Mathias, 15.
Bor: Radhus utanför Köpenhamn.
Yrken: Ewa är psykoterapeut. Göran är global produktchef på ett biomedicinskt företag i Köpenhamn.
Intressen: Mat, vin, böcker, musik och resor är de största gemensamma intressena. Båda gillar även att röra på sig och gymma, Ewa tycker om powerwalks.
Ewa om Göran: ”Han har mycket charm och humor, så det blir en hel del skratt i Görans sällskap. Dessutom är han omtänksam med ett stort hjärta, allmänbildad och väldigt snygg.”
Göran om Ewa: ”Väldigt varm, omtänksam, rolig och en fantastiskt fin person. Genom åren är det många som misstagit sig på hennes blonda hår och blåa ögon. Hon är begåvad, smart och välutbildad.”

Annons

Klassåterträffen förde dem samman

När de har råkat på varandra i vuxen ålder har de skojat om det där bröllopet: ”Jag hör inga bröllopsklockor, jag har ingen ring”, berättar Ewa för Året runt.

Men hur var det de hittade tillbaka till varandra efter alla år?

Det var tack vare en klassåterträff 2018. De var båda föräldrar och hade genomgått en varsin skilsmässa. Två dagar senare gick de på sin allra första dejt, och de beskriver hur ”stjärnorna stod rätt” för första gången någonsin.

Drygt fyra år senare bytte paret ringar i klubbrummet på restaurang Knäppingen i Norrköping. Nästa sommar väntar en storslagen bröllopsfest i Italien där deras vänner har en vingård – och gissningsvis kommer brudparet svepa över dansgolvet till tonerna av balladen Careless whisper.

Om deras gemensamma öde säger Ewa:

– Ja, det här var verkligen något värt att vänta på så länge.

Annons