7 kulturella koncept som utövas i de lyckligaste länderna på jorden

En lycklig kvinna som håller ut armarna

Varje år släpps World Happiness Report som är en rapport där man rankar cirka 150 länder utifrån hur pass lyckliga deras befolkningar upplever sig vara. Finland ligger i topp, på andra plats Danmark medan Sverige tar en sjunde plats.

De länderna som ligger högt upp på listan har en del koncept vi alla kan inspireras av. För visst vill vi alla uppleva lycka?

Se också: Stanna upp och fånga lyckan - lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
0:55

Efter reklamen: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

(0:55)

Slå på ljud

7 saker personer gör i de lyckligaste länderna

1. Hygge

Hygge är ett danskt begrepp du säkert hört talas om förut. Det handlar om att ha det mysigt. Så unna dig att tända några värmeljus, sätt dig i soffan med en kopp te och en bra bok och njut.

2. Niksen

Vi kan tacka holländarna för niksen - som är att göra ingenting. Niksen innebär att låta tankarna vandra och vara medvetet sysslolös. Forskning visar att att låta ditt sinne vandra kan hjälpa dig att bli mer kreativ och hjälper dig att minska stress.

3. Koselig

Koselig kommer från Norge och är i grunden som hygge men mer utåtriktad. Huvudfokus ligger på att ha det mysigt, men koselig får du från sociala kontakter och upplevelser – särskilt sådana som händer på vintern då man vanligtvis är mer isolerad.

4. Fika

En fika är aldrig fel! Det känner vi till här i Sverige. När det är dags att ta en paus under arbetsdagen är det toppen att ta en kaffe och fika. Att ta pauser från jobbet under dagen bidrar faktiskt till att öka produktiviteten och kan hjälpa till att förbättra ditt fokus.

Psykologen: Sakerna du SKA hålla hemliga för din partner

5. Lagom

Vi har också Sverige att tacka för begreppet lagom, som ungefär innebär "inte för lite, inte för mycket." Det handlar om att hitta balans och minskar stressen över att alltid vara på topp.

6. Sisu

Det handlar om att avsluta det du började med, även när du känner att du vill ge upp. Sisu är ett finskt ord som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden och en egenskap som finländarna värdesätter, men själva fenomenet är universellt.

7. Coorie

Detta skotska koncept innebär också att spendera tid ute i naturen. Det kan handla om vandring, stjärnskådning, eller att ta en promenad för att samla saker som tallkottar för hantverksprojekt. Den fokuserar också på ett hållbart och medvetet liv.

Källa: Wellandgood.com, SVT

Foto:TT

Utvald läsning