QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Sommarfest! 10 aktiviteter som gör tillställningen extra minnesvärd

25 maj, 2022 
Personer som dansar och festar i en pool
Här har vi samlat tio klassiska och annorlunda förslag på aktiviteter som är riktiga stämningshöjare på festen. Glad sommar!
Annons

Jisses, då ska man börja ses i festliga sammanhang igen! Hur var det nu man gjorde?! Oroa dig inte: Vi har samlat tio goda förslag på saker som förgyller festen – oavsett om ni firar en födelsedag, student, dop, giftermål eller bara har sommarfest med jobbet.

Samtliga lekar och quiz-tips går att anpassa efter ålder, så att vid behov både barn och vuxna kan vara med. Här är tio saker som gör festkvällen oförglömlig!

Se också: Detta åt vi alltid på kalas på 90-talet

10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

1. Frågesport med särskilt tema

Har kvällen ett tema, eller firar ni någon särskild? Ett quiz fyllt med roliga och trixiga frågor är inte att underskatta. Tänk bara på att anpassa svårighetsgrad efter ålder och kompetens – och att inte göra en FÖR intern frågesport om en specifik person som hälften inte känner sådär superbra.

Annons

Här hittar du mängder med roliga quiz, som kan inspirera till frågor inom ett flertal olika teman.

2. Musikquiz (eller norsk kareoke)

Ett musikquiz är alltid uppskattat och så enkelt att anpassa efter festens deltagare. Byt mellan genres och se hur barnen briljerar på det senaste – medan de vuxna levererar på gamla godingar. Ett fint sätt att få olika generationer att mötas på! Tips på frågor till musikquiz hittar du här.

Vill man inte ha ett vanligt hedligt "gissa låten"-upplägg kan man pröva "norsk kareoke"-varianten. Det går ut på att en i laget får ett par hörlurar på sig, där en deltagare från det andra laget sätter på en specifik låt. Denne ska sedan enligt bästa möjliga förmåga nynna låtens melodi utan att säga ett ord, varpå övriga i laget vilt skriker ut gissningar på låtens namn och artist. Flest rätt vinner.

3. Hela havet stormar – med dans

Denna lek är inget för den skygga – men oj så kul om alla går in för det! Tänk dig en blandning på hela havet stormar (ni vet den när man går runt stolarna till musik för att sedan när musiken tystnar slåss om en ledig plats) och dansstopp.

Annons

I denna variant bestäms för varje omgång en ny slags dansstil, vilken deltagarna ska dansa runt stolarna enligt så bra de bara förmår. När musiken tystnar blir en utan stol. MEN – om denne då gjort en otrolig dansinsats kan den oberoende domaren som styr musiken besluta sig för att denne får vara kvar, i utbyte mot en annan tävlande med sämre dansinsats. Skratt utlovas!

4. Kör kareoke

Om man inte har en uppsättning hemma kan man hyra kareokemaskin för en varierande hög summa. Brukar ju ofta vara en uppskattad detalj på festen så det kanske det kan vara värt om ni firar något speciellt?!

5. Femkamp

Eller 3-kamp, 7-kamp – 10-kamp! Dela upp er i lag och anpassa lekarna efter vad som kan anses lämpligt för festens gäster. Här har vi samlat tio roliga lekar som funkar för både vuxna och barn. Alternativt här om du vill inspireras av lekarna SVT:s Bäst i test. Tävlingen får gärna ha ett kul pris som trissar upp stämningen ytterligare.

Annons

6. Tipspromenad med en twist

En vanlig tipspromenad eller frågesport ÄR kul i sig, men vill du göra något som verkligen sticker ut kan vi också rekommendera denna variant. Den går till som så att alla lag tilldelas varsin färg och en startposition med en enkel karta i hand.

Sedan gäller det att hitta frågelapparna med sitt lags specifika färgmärkning, vilka är gömda på olika ställen längs med kartans gång. På kartan är dessa utmärkta och vid varje frågestation framgår det om lappen finns dold "fågel, fisk eller mittemellan". Lagen som hittat och svarat på sina lappar först får extra poäng vid räkning av antal rätt. Att få leta efter frågorna och tillsammans utse den som är bäst lämpad att krypa in i någon buske eller klättra upp i ett träd skapar direkt ett extra moment av samarbete!

7. Hemliga uppdrag

Vid ankomst eller under middagen mottager alla gäster en liten lapp, med ett hemligt uppdrag som de ska uträtta någon gång under tillställningen. Vill man skapa en teamkänsla hos folk kan detta hemliga uppdrag instrueras ska utföras tillsammans på lag med någon/några andra av festens deltagare.

Annons

8. Hatten x3

Alla skriver ett gäng lappar var med namn på personer som är kända, vilka man sedan lägger i en hatt (eller skål). Dela sedan upp gänget i lag om två. Första ronden börjar ena i laget med att dra en lapp ur hatten, för att sedan på en minut förklara med andra ord så många lappar som möjligt. Den andra personen i laget ska då givetvis gissa på vilken känd person som beskrivs och vid rätt gissning så går den beskrivande personen vidare med nästa lapp.

Rond två fungerar på samma sätt (fast ni byter person som gissar/beskriver) – men med skillnaden att nu bara ETT ord får användas för att beskriva denna person. Lyckas inte den gissande att pricka rätt går turen vidare. Efter detta kan man om man vill köra en tredje och sista rond med charader.

9. Sommarbingo

Deltagarna tilldelas ett bingobräde inrutat med klassiska sommarsaker. Det kan vara att man dricker en somrig dryck, ser en geting, hör en sommardänga i högtalaren eller annat som får er att tänka på sommaren.

10. Omvänd kurragömma

En person gömmer sig och övriga på festen letar. När man hittar personen ska denna också gömma sig på detta ställe, och den som blir sist förlorar. Leken kallas också för "sardinen" – eftersom det blir trångt som i en sardinburk tillslut när alla ska gömma sig på samma ställe!

Annons