TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Fascia fitness - träningen alla talar om!

16 aug, 2012 
Annons

Musklerna har tillfälligt steppat ur fintessvärldens strålkastarljus, i fokus är istället den bindväv – fascia – som omsluter muskulaturen. Tränar du dem rätt säkrar du en smidigare kropp, menar experterna.

Fascia är  ett samlingsnamn på de bindvävshinnor som ser till att musklerna håller sig på plats. Våra fascior är dessutom sammanlänkade, som långa gummiband, genom kroppen. Det gör att en skadad fascia kan påverka andra delar av kroppen än där den är placerad.

De reglerar också vår rörelseförmåga, vi kan inte sträcka oss längre än de tillåter och musklerna kan inte bli större än den den plats som fascian ger dem. Fascior är sega och tröga, men ska dock inte förbises när det gäller träning och motion enligt flera färska rön. Det tar lite längre tid att bearbeta dem, men resultatet varar också längre när förändringen väl är uppnådd.

När vi sitter stilla stelnar bindväven, med minskad rörelseförmåga och trögare rörelsemönster som följd. Ett normalaktivt liv sätter automatiskt stopp för att fasciorna ska klibba ihop, när vi vilat sträcker vi till exempel gärna ut kroppen – naturens sätt att motverka att bindväven stelnar.

Annons

Men det finns områden på kroppen som nästan aldrig får röra på sig, det räcker med ett stillasittande arbete för att området kring axlarna och delar av ryggen kan drabbas av stel bindväv. Sådana stelnade partier kan sedan snabbt leda till andra kroppsliga problem, med värk som vanliga åkomma.

Nu ägnar man tid till att forska i fascians betydelse för skaderehabilitering och dess inverkan på hälsa och form i stort. En tydlig slutsats är dock att rörelse har en god inverkan på fascians tillstånd.

Pilates och yoga är exempel på träningsformer som tränar dina fascior, bindvävsmassage är ett annat sätt att aktivt bearbeta dem på.

 

Källor: Wikipedia, fasciafitness.de

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons