Annons

Annons

En kvart om dagen kan rädda kärleken

Kärlek kräver kunskap som i sin tur kräver prat – vardagligt småprat.
– Många tror att samtalen måste vara djupa och långvariga. De förstår inte hur mycket viktigare det dagliga småpratet är. Det är kärlekens kärna, säger Jane Appelgren, familjerådgivare vid Vårljus i Solna utanför Stockholm.

Annons
Ta er tid för varandra - en kvart om dagen gör stor skillnad.

Ta er tid för varandra - en kvart om dagen gör stor skillnad.

Ett kort samtal i köket var och varannan dag med småprat om allt möjligt stärker kärleken betydligt mer än om ni drar i väg till ett slott en gång i halvåret för att vända ut och in på förhållandet.

Gilla MåBra på Facebook

Genom småpratet kan du hela tiden följa hur din partner mår. Du vet när han behöver lite extra omtanke och han vet varför du vill slippa följa med hem till hans mamma just nu eller varför en enkel bukett tulpaner på alla hjärtans dag kan göra dig så lycklig.

– Förtrolighet är att vilja anförtro sig åt den andra. Om din partner lyssnar och vill förstå dig och lägger på minnet ger det en känsla av att du är viktig, säger Jane Appelgren. När man vågar lämna ut sig och dela sina tankar, drömmar och minnen kommer man varandra nära.

Gemensamma minnen är också kunskap. Att prata om dem kan väcka förälskelsen på nytt. ”Jag minns när jag såg dig bland alla andra och du hade den där snygga svarta kavajen. Tänk att du är lika snygg i dag.”

Jane Appelgren betonar hur värdefulla alla vardagliga små gester och handlingar är. En trivial sak som att han kommer ihåg att köpa ditt favoritbröd eller visar att han vet precis vilka filmer, böcker och skivor som du gillar gör att du känner dig sedd och betydelsefull.

Ta för vana att hitta tillfällen att få till stånd små vänskapliga samtal. En stund efter middagen när ni städar undan i köket, när ni går en runda med hunden eller innan ni somnar. Det är inga långa sittningar som krävs – 10–15 minuter räcker gott – för att man ska komma varandra närmare och hitta samtal som varar livet ut.

– Vi behöver uttrycka vad vi känner, säger Jane Appelgren. Vill du ha mer närhet av din partner? Då måste du visa det i handling genom att sätta av tid till småpratet och sedan omsätta den kunskap du får i omtanke för din partner. Genom att förändra ditt eget beteende och bli mer uppmärksam själv är chansen större att du även lyckas locka fram mer närhet hos honom.

Av Ussie Hjelm

Har du och din partner tid för småprat?

Loading ... Loading ...
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…