Annons

Annons

Bli frisk med björk – så funkar det!

Björksav kallas också för

Ett glas björksav till måltiden kan göra att du slipper förkylningar och allergi.

Förkyld eller allergisk? Nu kan du bli lindra besvären med ”Nordens eget kokosvatten” - björksav! Den söta drycken innehåller viktiga aminosyror, enzymer och flera näringsämnen som stärker din hälsa.

Att dricka björksav för att hålla sig frisk är en gammal svensk tradition som nu blivit populär igen. Redan på 1700-talet användes saven som en slags folkmedicin, som sades hjälpa mot allt från näringsbrist och förkylning till njursten och lunginflammation. Drycken gavs både till människor och djur för att förebygga sjukdomar.

Annons

Björksaven innehåller många nyttiga spårämnen, som kalium, kalcium och magnesium. Förutom det får du i dig aminosyror och enzymer när du dricker den. Saven är söt eftersom den innehåller björksocker (som faktiskt är bra för tänderna!) och passar därför utmärkt som måltidsdryck eller som återhämtning efter träning.

Gilla MåBra på Facebook

Tappa själv eller köp på flaska

Björken savar under ungefär fyra veckor på våren, fram till dess att löven slår ut. Under den perioden går det utmärkt att tappa den själv och dricka direkt. Tänk dock på att björksavstappning inte ingår i allemansrätten, så du måste ha tillgång till ett eget träd innan du bestämmer dig för att börja borra efter hälsodrycken.

Har du inte det, eller tycker att det är lite väl avancerat att borra själv, kan du köpa björksav på flaska. Den finns att beställa på nätet eller att köpa i vissa hälsokostbutiker.

Bli fri från allergi!

Och drycken är inte bara för dig som vill få i dig viktiga näringsämnen eller lindra din förkylning. Den hälsosamma björksaven ska nämligen också kunna lindra pollenallergi, eller faktiskt få den att helt försvinna.

– Ja, jag har läst om personer som blivit helt fria från sin björkpollenallergi genom att dricka sav. Eftersom man får i sig björk när man dricker den kan jag tänka mig att kroppen utvecklar ett naturligt försvar, säger Ylva Jansson, produktspecialist på Holistic, som säljer drycken på flaska.

 

Förkyld eller pollenallergisk? Så vet du skillnaden

Har du drabbats av en vårförkylning eller är det pollen som spökar?
Årets pollensäsong har dragit igång och landets alla pollenallergiker tampas med snuviga näsor och rinnande ögon. Har du också blivit allergisk – eller har du kanske en helt vanlig förkylning?
Läs mer: Förkyld eller pollenallergisk? Så vet du skillnaden

 

Häng inte läpp – bästa boten mot vårdepp!

Tinar omgivningen upp - men inte du? Höj humöret med MåBra:s vårpepp!

Många svenskar drabbas av årstidsbunden depression – där den grönskande våren förvandlas till årets mörkaste period. MåBra har samlat metoderna som ger ljus och glädje i sinnet!
Läs mer: Häng inte läpp – bästa boten mot vårdepp!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…