Annons

Annons

Är ditt ex en narcissist? Här är otippade tecknet!

Är ditt ex en narcissist? Här är otippade tecknet!
Forskare har kommit fram till att personer med narcissistiska och psykopatiska drag ofta vill fortsätta vara vän med exet efter ett uppbrott – av praktiska och sexuella skäl.

Det är tudelat, det här med att behålla exet i sitt liv. Först har man varit kära, och kanske till och med bästa vänner, sedan tar det slut och allt som oftast genererar det i sorg.

Å ena sidan kan det kännas hemskt att man plötsligt inte längre ska finnas i varandras liv över huvud taget. Å andra sidan kan det också vara den snabbaste vägen till läkning – att bryta rakt av och inte ha någon kontakt alls. För att kontakt efter ett uppbrott är kanske ibland bara ett utdraget hej då. Men något facit finns förstås inte.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Vad är det då som får en människa att vilja vara vän med sitt ex? Forskare vid Oakland University i USA har närmat sig svaret i en studie, rapporterar amerikanska Vice. Man samlade ihop 860 personer som först fick göra ett personlighetstest. Testet gick ut på att se hur högt upp på skalan av ”den mörka triaden” man hamnade.

”Den mörka triaden” är en psykologisk samlingsterm dit man räknar narcissister, psykopater och machiavellister (cyniska och manipulativa personer). Hamnar man högt upp på skalan är sannolikheten större att man tillhör denna grupp. Anledningen till att man gjorde testet var för att man i tidigare studier har kommit fram till att narcissister ofta väljer sina vänner strategiskt, snarare än emotionellt.

När personlighetsdragen fastställts fick deltagarna ranka olika anledningar till varför de skulle vilja vara vänner med sina ex.

Forskarna kom fram till två saker i studien. Dels kunde man se att de som ansåg att relationen hade varit ärlig, genuin och sentimentalt värdefull gärna behöll vänskapen efter uppbrottet. Men man kunde också se att de som hamnade inom den mörka triaden ofta ville behålla någon form av vänskap – men då av praktiska och/eller sexuella skäl.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…