Annons

Annons

Helgtipset: 9 goda ost- och vinkombinationer

Ost och vin är en given kombination, men det gäller att välja rätt vin till rätt ost för att få ut det bästa av smakerna.


Salta, krämiga, mögliga, färska och gräddiga – det finns många sorters ostar, men oavsett vilken du föredrar finns det alltid ett vin som lyfter smaken.

1. Parmesan + Rosé

Den välsmakande, salta och hårda parmesanosten och ett glas friskt – och gärna torrt – rosévin är allt du behöver i mat- och dryckesväg för en lyckad kväll för smaklökarna.

Annons

02. parmesan4

2. Brie + Riesling

Många anser att riesling är ett alldeles för sött vin, men faktum är att det är den låga alkoholhalten och höga fruktigheten som bidrar till smaken. Inte helt övertygad? Testa ett glas riesling med en bit brie och du kanske kommer ändra uppfattning.

Gilla MåBra på Facebook

08. brie

3. Cheddar + Cabernet sauvignon

Cheddarosten passar utmärkt ihop med ett fylligt och rödvin med syrlig smak – så som ett cabernet sauvignon- eller ett tempranillovin

01. cheddar5

4. Manchego + Sauvignon blanc

Den här osten gjord på fårmjölk har en kryddig, men ändå nötigt söt smak, gifter sig väl med ett glas fruktigt vitt vin gjort på druvorna sauvignon blanc  eller verdejo.

03. manchego

5. Gruyère + Sherry

En lagrad gruyereost har en söt och nötig smak, därför kombineras den bäst med en sherry av typen oloroso. Oloroso har högre alkoholhalt än exempelvis typen fino och kännetecknas av en rik och torr smak.

04. gruyere

6. Burrata + Champagne

Få ostar går upp mot en riktigt bra och burrata och för att balansera upp den fylliga och gräddiga smaken krävs något fräscht och bubbligt som champagne. Välj med fördel en torr variant.

07. burrata

7. Gorgonzola + Muscat

Smaken av en krämig, pikant gorgonzola förhöjs ytterligare av ett glas sött muscatvin.

09. gorgonzola

8. Gouda + Merlot

Goudaosten har en nötig smak och en yngre gouda gör sig bäst med öl. En äldre gouda kommer däremot till sin rätt med ett fylligt vin, som en merlot eller shiraz.

05. gouda2

9. Camembert + Chardonnay

En krämig ost som camembert går verkligen hand i hand med en rik chardonnay.

06. camembert2

Källa: Cosmopolitan Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…