Annons

Annons

7 krav till jämställdhetsministern – från uppropen bakom #metoo

7 krav till jämställdhetsministern – från uppropen bakom #metoo

Åsa Regnér, jämställdhetsminister, har fått en ny kravlista på sig från uppropen bakom #metoo.

Nyckelpersoner bakom 65 av uppropen efter #Metoo-skandalen har gått samman, och tagit fram 7 åtgärdsförslag för att bli minska sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. Här är kravlistan!

#metoo var det mest omtalade i hela världen under hösten 2017 – hashtaggen som växte till en folkrörelse och som till slut hade samlat 65 yrkesgrupper i Sverige under samma fana för att bekämpa sexuella trakasserier, ofredanden, våldtäkter och sexism.

Annons

Nu har initiativtagare och administratörer från alla 65 grupper gemensamt tagit fram sju åtgärdsförslag som de presenterar i DN Debatt och som riktar sig till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Förslagen, skriver de, kan bidra till att skapa ett samhälle som ska vara fritt från sexism, sexuella trakasserier och övergrepp och skulle fungera perfekt som vallöften för de politiker som säger sig vilja se ett tryggare Sverige.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Efter #metoo – här är kvinnornas starka markering på Oscarsgalan

1. Använd #metoo-uppropens expertis i statliga utredningar. 
#Metoo-uppropen menar att de har en bred och samlad kompetens och att den bör användas genom att de inkluderas i referensgrupper och till självklara remissinstanser i utredningar som är relevanta.

2. Satsa på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning.
#Metoo-uppropen vill att sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning ska införas som obligatoriskt ämne i samtliga utbildningar för all förskole- och skolpersonal, och att Skolverket inför en särskild satsning inom ramen för det Nationella skolutvecklingsprogrammet.

3. Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.
Uppropen vill att Skolinspektionen inför en nationell visselblåsarfunktion dit utsatta elever och skolpersonal kan vända sig för hjälp och för att anmäla skolor där sexuella övergrepp och trakasserier förekommer.

Läs också: Mia Skäringer om #MeToo: ”Ibland måste det börja brinna”

4. Obligatoriska utbildningsmoment kring sexuellt våld.
Då många brottsoffer vittnar om att de får ett dåligt bemötande, kräver uppropen kräver att det ska införas obligatoriska utbildningsmoment kopplat till sexism, destruktiva könsroller, samtycke, sexuellt våld och korrekt bemötande av utsatta på samtliga utbildningar där yrkesverksamma möter sexualbrottsoffer – till exempel jurister, poliser, socionomer, personalvetare och vårdpersonal.

5. Ökad satsning på stöd och behandling.
Uppropen vill se ökade och riktade anslag till vården och kvinnojourer för skydd, verksam psykologisk behandling och medicinsk vård för fysiska skador till alla som utsätts för sexualbrott, våld i nära relationer och förtryck i hederns namn. De vill också att utsatta ska få ökad tillgänglighet till ekonomiskt stöd.

6. Skärpta krav på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet.
Alla arbetsgivare måste arbeta förebyggande så att ingen riskerar att bli utsatt för sexuella trakasserier, men en undersökning från Diskrimineringsombudsmannen (DO) visar att bara en av sex arbetsgivare känner till kravet på aktiva åtgärder. Uppropen vill därför se skärpta krav på det preventiva arbetet – att det integreras i bolagsstyrningen och redovisas utförligt.

Läs också: #MeToo utsedd till årets viktigaste person av Times

7. Utred fler anmälningar om sexuella trakasserier i arbetslivet.
DO har ansvaret att följa upp anmälningar om en arbetsgivare inte uppfyllt sin skyldighet att utreda och vidta åtgärder mot sexuella trakasserier, men för få anmälningar leder till utredningar, tillsynsåtgärder och sanktioner mot arbetsgivare. #Metoo-uppropen vill se en satsning så att fler anmälningar om sexuella trakasserier utreds.

Källa: DN Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…