Annons

Annons

10 smarta tips som ger dig mer ork i mars

Så här års är många trötta och energilösa efter många månader av mörker. Här får du 10 tips som hjälper dig att hitta energin igen!

 1. Inför en kravlös månad
Gör mars till en kravlös månad utan måsten. Försök att tänka på den som en skön månad när du är extra snäll mot dig själv.

2. Fråga dig själv vad du behöver
Börja varje dag med att fråga dig vad du behöver i ditt liv och fyll på med det du behöver mer av.

Annons

3. Skaffa dig delmål
Skriv ner delmål, till exempel att du ska ta en lång promenad med en väninna på lördag, att du ska försöka komma i väg och åka skidor en weekend eller att du ska äta mer grönt nästa vecka.

4. Motion är medicin!
Det är när du är som tröttast du behöver det som bäst. Om det känns motigt, tänk att det kommer att göra dig piggare på sikt!

5. Ge dig ut i dagsljuset
Ta en paus på lunchen och gå ut i dagsljus minst en halvtimme, även om det är mulet.

6. Välj rätt tankar
Mata inte dig själv med tankar om hur jobbigt det är att vara trött. Tänk tvärtom! Hitta det positiva i årstiden, till exempel att mörkret gör att det inte syns hur smutsiga fönstren är och du därför slipper tvätta dem.

7. Fyll på med Vitamin D
Fram på vårvintern har våra depåer av vitamin D sinat. Att fylla på med lite extra ”solvitamin” behöver inte vara fel – till exempel genom vitamintillskott eller mat rik på vitamin D. Bra källor är fet fisk, kantareller (om du har sådana i frysen) och vissa berikade lättmargariner. Se även till att få i dig tillräckligt med järn, som finns rikligt i blodpudding, blodkorv och torkat renkött. Brist på B-vitaminer kan också orsaka trötthet. Fullkornsprodukter, kött och fågel är bra källor.

8. Örter med pigg-effekt
Naturmedel med ginseng, rosenrot och rysk rot anses stärkande och uppiggande. Det senaste i raden av stärkande medel, Saframyl, innehåller saffran. Kryddan anses öka mängden av må bra-substansen serotonin i hjärnan och bidrar på så sätt till en positiv sinnesstämning.

9. Ljus på morgonen
Tänd lampor när du går upp på morgonen. Det är på morgonen vi behöver ljuset som bäst. Du kan också testa Energy Up från Philips. Använd som ”skrivbordslampa” en halvtimme per dag för att få en energikick.

10. Ät gärna ekologiskt
Ät varierad kost med mycket grönsaker och frukt, gärna ekologiska. Då får du i dig de vitaminer du behöver utan att ta piller.

Läs även: Slipp vintertröttheten med doktorns uppiggande knep

 

Trött och hängig? Gör en juice-detox!

juicedetox1

En 5-dagars juicefasta kan göra underverk för både hälsa och humör. ”Detoxen är en riktig nystart och hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter”, säger juiceproffset och matinspiratören Renée Voltaire. Här är hennes bästa tips!
Läs mer: Trött och hängig? Gör en juice-detox!

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.
Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.
Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

 

Bli friskare och piggare med probiotika

probiotika

Probiotika kallas de nyttiga bakterier som bland annat finns i yoghurt och mjölksyrade produkter. Probiotisk kost ger inte bara en gladare mage – fördelarna är fler än så!
Läs mer: Bli friskare och piggare med probiotika

 

AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…