Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Nicole LePera: ”Alla har trauman de behöver läka”

31 mar, 2023 
Nicole LePera i Biancas talkshow
Med instagramkontot @the.holistic.psychologist har Nicole LePera blivit något av en superstjärna inom psykologigenren. Nu kommer bästsäljaren Läk dig själv på svenska. En bok som utgår från vår inre kraft och hjälper oss att omforma oss själva och se nya möjligheter i livet. MåBra mötte henne när hon var på Sverigebesök!
Annons

Framgångsresan tog sin början när Nicole arbetade som psykolog och insåg att hon blev frustrerad över den traditionella psykoterapins begränsningar. Trots att hon var mycket framgångsrik upplevde hon att ofta hon "fastnade", både i arbetet med klienter och i sin egen, personliga resa. Det måste finnas ett bättre sätt?

På nätet hittade hon kunskaper och praktiker om hur kroppen och sinnet flätas samman och vilken roll vårt nervsystem spelar för hur vi mår och agerar. Filosofier som som inte lärdes ut i de traditionella utbildningarna.

Fokus på såväl psykisk som fysisk och andlig hälsa

När hon lade samman pusselbitar från olika psykologiska skolor och vetenskapliga fält skapade hon en mer holistisk filosofi som innefattar såväl psykisk som fysisk och andlig hälsa. Plötsligt upplevde hon att saker och ting började hända – för tillsammans ger detta de verktyg som behövs för att läka på egen hand, menar LePera.

Annons

Hon började dela sina erfarenheter online och fick snabbt ett stort gensvar. Många upplevde samma sak och började utbyta erfarenheter.

VIDEO: Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontrollBrand logo
VIDEO: Trauman kan påverka relationer- såhär tar du kontroll

Växande intresse för holistiska metoder

Här i väst är det här fortfarande en ganska alternativ syn, men Nicole LePera tror att vi snart är där.

– Ju fler som ser värdet i det här, ju mer tror jag att det kommer att integreras i de traditionella skolorna. Det är redan mycket på gång i kulisserna, även i forskningen, det har bara inte fått så mycket uppmärksamhet.

Trauma behöver inte vara så dramatiska

Nicole LePera lägger stort fokus på att möta och se betydelsen av trauman bortom de ”grandiosa” händelser som ofta annars är definitionen av trauman.

Det kan lika gärna vara mer subtila händelser och mönster, ofta i barndomen, som leder till emotionella sår som påverkar inte bara vårt psykiska mående, utan faktiskt hela kroppen.

Annons

Det är inte alltid själva händelsen som är traumat, utan hur vi upplevde den, förklarar Nicole LePera.

Alla har vi något vi behöver läka

Men har vi verkligen alla traumat som vi behöver läka?

– Vi påverkas alla av de miljöer vi växer upp i, för vi är alla bara människor, uppfostrade av människor. Även om man gjorde sitt bästa utifrån de förutsättningar man hade och det vi visste då, så har vi lärt oss längs vägens gång. Idag har vi tillgång till mer information, utbildning och verktyg för att arbeta med förändring och det ska vi utnyttja.

– Alla som känner att de vill förändra något i sitt liv har något de behöver läka. Om du inte känner dig nöjd, eller kämpar med dina känslor. De flesta av oss skulle må bra av att jobba mer med sig själva.

Nicole LePeras råd till föräldrar för att undvika att skapa barndomstrauman

1. Först och främst, ha medkänsla för dig själv inför den enorma uppgift och ansvar det är att vara förälder. Det finns alldeles för lite stöd för föräldrar och familjer. Vi gör det bästa vi kan med de medel vi har, vi ska inte skamma oss själva för mycket.

2. Barn gör som du gör, inte som du säger. Så var en god förebild. I det ingår också att ta hand om dig själv. Det är inte själviskt, det är viktigt. Tar du hand om dig själv har du bättre förutsättningar att vara en bra förälder. Hur ska du kunna lära ditt barn att vara snäll mot sig själv om du inte själv visar att du är det?

3. Det mesta går att reparera. Vi oroar oss ofta för att våra barn ska ha tagit skada av något som hänt. Men tar du tillvara på tiden efter bråket eller händelsen kan man reparera mycket och bygga en trygghet och närhet i att man kan prata om saker. Du visar också ditt barn hur man tar personligt ansvar och hur man ber om ursäkt.

Annons

Möt ditt inre barn

Genom att möta vårt inre barn och göra oss fria från som de mönster och bilden av oss själva som skapats under uppväxten menar Nicole LePera att vi kan återta kontrollen, sätta gränser och skapa ett mer autentiskt och glädjefyllt liv – som bygger på de vi själva är, i grunden.

Eftersom vi sällan själva är medvetna om exakt var våra destruktiva beteenden och våra mönster är sprungna ur tog det tid även innan hon själv insåg detta om sin egen barndom. På ytan såg det bra ut. Däremot präglades uppväxten av brist på djup trygghet och omsorg. Man pratade aldrig om känslor och det som var dåligt sopades under mattan, vilket skapade en lågintensiv, konstant stress. Något hon tror många kan känna igen sig i.

Övning

Dina relationer kan ge vägledning när du skattar ditt eget mentala välmående. Ägna lite tid åt att skriva ner namnen på några av dem som står dig allra närmast. Under namnen kan du plita ner vad du brukar känna i umgänget med dem. Blir du spänd, ängslig? Eller känner du dig fri, trygg? Det ger dig en gryende insikt i en del av de relationsmönster du fått dig till livs genom dina erfarenheter som barn.

Annons

Eftersom hon inte utsatts för något ”klassiskt” trauma förstod hon inte själv varför hon mådde så dåligt. Hon hade försökt allt, hade kryssat i alla de där boxarna man ”ska göra” för att bli lycklig. Men när inget fungerade, nådde hon till slut botten.

– Jag kände mig så tom, så frånkopplad.

Till slut var sökandet efter djup, inre förändring den enda utvägen.

Stress och inlåsta känslor sätter sig i kroppen

De här inlåsta känslorna kan sätta sig rent kroppsligt, menar LePera. De vanligaste uttrycksformerna för dessa inlåsta känslor är kronisk inflammation, smärta, trötthet, ångest och tarmbesvär.

Enligt holistisk filosofi menar man att det här också påverkar hur kroppen svarar på stress i framtiden. Ju mer konstant eller överväldigande stressen är, ju mer dysreglerade blir vi, både mentalt och fysiskt. Vissa lever ett helt liv utan att veta om hur vi påverkas av denna obalans och hur vi kan bli fria från det, menar Nicole LePera.

Annons

– Kroppen skickar meddelande till hjärnan lika mycket som hjärnan skickar meddelande till kroppen. Så det spelar ingen roll hur mycket vi jobbar med affirmationer om lycka om inte kroppen är mottaglig för att ta in dem.

Nervsystemsreglering – Nicole LePeras viktigaste verktyg för att läka sig själv

Ett viktigt verktyg för att komma till rätta med kroppens obalanser och göra den mer mottaglig för det mentala jobbet är nervsystemsreglering. Hur man reglerar kan vara väldigt individuellt, men generellt går det ut på att först och främst noga lyssna in kroppen: Är du spänd? Hur är andningen? Hur är pulsen? Är du närvarande? Gör detta flera gånger varje dag.

När vi börjar lyssna på kroppens signaler kan vi identifiera vilka motsatta rörelser vi kan göra för att skapa balans och komma ur låsningen. Det är inte mer komplicerat än så, men det kan göra stor skillnad.

En annan viktig aspekt för att bli mer mottaglig för de medvetna förändringar du vill föra in är att ta hand om din kropp. Ger den sömn, näringsrik mat, avkoppling och motion.

Ny bok av Nicole LePera – How to Be the Love You Seek

Nicole LePeras kanaler har gett upphov till ett aktivt community. I vår kommer det utökas till att även innefatta ett särskilt community för andra yrkesutövare inom psykologi och terapi som vill utveckla sina kunskaper inom holistisk filosofi. Dessutom arbetar hon för fullt med en ny bok om att jobba med sig själv och sina relationer, How to Be the Love You Seek, som utkommer i november.

Här kan du läsa mer om boken Läk dig själv.

SE OCKSÅ: Maten som kan öka risken för ångest och depressionBrand logo
SE OCKSÅ: Maten som kan öka risken för ångest och depression

Foto: TT

Annons