Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Bukspottkörtelcancer – 11 varningstecken alla bör känna till

02 feb, 2021 
läkare undersöker en kvinnas mage
Cancer i bukspottkörteln är en av de allvarligaste cancersjukdomarna – inte minst för att den ofta upptäcks så sent. Här är symtomen man alltid bör ta på allvar.
Annons
Se Cancerfondens film härBrand logo
Se Cancerfondens film här

Varje år drabbas runt 1300 personer i Sverige av cancer i bukspottkörteln. I början ger bukspottkörtelcancer, eller pankreascancer som det också heter, inga eller mycket diffusa symtom. Det gör att sjukdomen är svår att upptäcka i tid.

Ofta kan sjukdomen utvecklas under många år innan den upptäcks. Därför är också en av de allra dödligaste cancersjukdomarna. Bara runt fem procent av de drabbade lever fem år efter sin diagnos.

LÄS MER: Symtomen på äggstockscancer alla kvinnor bör känna till

Den vanligaste riskfaktorn för bukspottkörtelcancer

Det finns olika former av sjukdomen, bland annat en tumörer som är hormonproducerande. Den kan komma redan i 50-årsåldern. Allra vanligast är dock bukspottkörtelcancer hos personer över 70 år.

Den enda bevisade riskfaktorn för bukspottkörtelcancer är rökning. Rökare löper en dubbelt så stor risk som icke-rökare att få sjukdomen. Även kraftig övervikt med BMI över 30 och hög alkoholkonsumtion ökar risken.

Annons

Förväxlas lätt med mag- och ryggbesvär

Symtomen kan vara mycket vaga – och de kan lätt förväxlas med bland annat diffusa magbesvär som magsår och IBS. Det förväxlas ibland också med ryggont eller med cancer i magsäck och tjocktarm.

LÄS MER: P-piller kan skydda mot flera cancerformer

Ett vanligt varningstecken vid bukspottkörtelcancer är att man får gulsot. Det ger symtom som gulfärgad hud och ögonvitor, mörk urin och gråvit avföring. Vissa får även klåda.

Andra symtom kan vara:

  • kraftig, ofrivillig viktnedgång
  • smärta i övre delen av magen som ibland stålar ut mot ryggen.
  • smärtan beskrivs ofta som molande.
  • uppblåst mage
  • vissa får en ständig trötthet i ryggen som förvärras när man ligger. Smärtan släpper aldrig.
  • förändrad avföring, till exempel att den flyter på vattnet i toaletten och är svår att spola ner. Den kan luktar mycket illa.
  • trötthet
  • aptitlöshet
  • illamående
  • typ 2-diabetes som kommer efter 50-årsåldern kan ibland vara ett tecken på cancer i bukspottkörteln, särskilt om man drabbas utan att vara överviktig.

Kan man förebygga bukspottkörtelcancer?

Förutom att man ska hålla vikten och inte röka eller överkonsumera alkohol kan man också äta sundare, åtminstone om man äter mycket fett och processat kött. Det finns inga tydliga bevis för att det kosten kan förebygga sjukdomen hos människa men man har sett att en kosthållning med mycket fett och rökt, processat kött ger en högre risk för bukspottkörtelcancer i djurstudier.

Brist på lykopen och selen kan vara kopplade till bukspottkörtelcancer, men det är inte helt klarlagt.

Lykopen finns bland annat i tomat och andra röd-gula grönsaker. Selen hittar du i fick, inälvsmat, nötter och frön.

Källor: Cancerfonden, Palema, Immunovia

Foto: TT

Annons