HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Lycka och balans med nya vanor – verktygen som får dig att växa

05 jan, 2023 
Sekina Kling och en fyrklöver
Få ut det bästa av dig själv och ditt liv! MåBra hjälper dig att analysera dina val och hur du mår – egentligen. Förändringscoachen Sekina Kling hjälper dig sedan att komma igång med nya vanor och livsförändringar – och hålla dem!
Annons

Vi står inför den stora nystartssäsongen. Många vill komma igång med bättre, sundare vanor. Men vart ska just du lägga ditt fokus för att boosta ditt välmående?

Här fokuserar vi på att skaffa perspektiv: gör en kartläggning av ditt liv och din hälsa och bena ut de viktigaste insatserna för DITT välmående. Sätt SMARTa mål, förbered dig och minska fällorna, så är du väl förberedd att sätta igång i januari!

Se också: 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för dig

Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för digBrand logo
Se 5 anledningar till att vardagssysslor är bra för dig

En som verkligen vet vilken skillnad goda vanor kan göra för hela din livssituation är Sekina Kling.

– Fram till 2008 var jag en jojo-bantande, kedjerökande, ohälsosam människa med ett ojämt humör. Jag var väldigt trevlig på jobbet, men allt annat än trevlig och positiv hemma, måste jag ärligt säga.

Annons

Viktigt att fylla på med energi

Men så en augustidag det här året såg hon sin dotter ”leka mamma” – hon låtsades röka och skälla på pappa. Det blev en käftsmäll. Var det så hennes dotter såg på henne? Nu fick det vara nog. Hon stannade upp, analyserade sitt liv och påbörjade sin förändring, steg för steg. Idag är hon entreprenör och föreläser mycket om självledarskap, samt författare till boken Sekinas goda vanor: för energi, mod och styrka.

Att må bra och ha energi bottnar inte bara i att ta hand om den fysiska kroppen, att prestera på jobbet eller i din självkänsla, menar Sekina. Vi måste sträva efter att fylla på med energi och skapa balans på alla plan, varje dag. Är det obalans någonstans så läcker energin som du samlar på de övriga områdena.

– Jag träffar så många människor som bara överlever livet istället för att leva livet på riktigt. Skillnaden dem emellan handlar om just att må bra. Idag finns det många som definitionsmässigt är friska både psykiskt och fysiskt, men man mår inte riktigt bra. I min värld bottnar det i att man inte har tillräckligt med energi för att hantera livet som finns.

Sekinas goda vanor
Sekinas goda vanor ges ut av Bokfabriken förlag. Cirkapris 199 kr.

Vanligaste fällan är att sätta för höga krav

Då behövs en förändring på ett eller flera plan. För att göra förändringar som består behöver man skapa nya vanor. Vanor blir energibesparande för hjärnan och görs tillslut utan någon större ansträngning – men det gäller att hålla i tills du kommit till den punkten. Det är också viktigt att du är realistisk i dina målsättningar. Siktar du för högt riskerar du att inte orka hålla i.

Annons

– Den vanligaste fällan är att sätta alldeles för höga krav på sig själv, börja med för mycket samtidigt och att göra vanorna för avancerade, så att det kostar för mycket i tid. Man gör det för svårt.

Fundera på vilka förändringar du vill göra

Därför tipsar Sekina om att börja med en enkel vana som ger energi och som också ger effekt, då känner man sig som en vinnare. Och så bygger man på bit för bit. Börja med grunden och se till så att du stärker dig själv både i form av en energiboost och känslan att du klarar av att hålla dina goda vanor. Just det här med att göra det för svårt är ett problem i vårt välmående generellt sätt, menar Sekina.

Dagens överinformerade samhälle har gjort att många av oss tror att det är så komplicerat att må bra. Vi översköljs av möjligheter – och av krav. – Många av oss skulle kunna må mycket bättre av att bara skala av och göra saker enklare, avslutar Sekina. En klok påminnelse att ha med dig in när du analyserar din nuvarande livssituation, funderar på vilka förändringar du vill åstadkomma och vilka vanor som tar dig dit! Lycka till!

Mjukstarta med en god vana som

1. Ger energi.

2. Ger snabb effekt.

3. Ger dig känslan att du klarar av att hålla i.

Hur ser DIN fyrklöver ut? - Så här gör du

En fyrklöver

Reflektera över dessa fyra områden, som alla är viktiga för ditt välmående. Gradera och fyll i hur du egentligen ligger till, från 1-7 i varje sektion. Hur hela är dina blad?

Annons

3 pepptips för att lyckas

  • Formulera förändringen på ett postivt sätt.
  • Formulera vinsten!
  • Tro på dig själv!

Stödfrågor för att se mönster

Matbalans – ÄTA

Äter du tillräcklig med protein/grönt/fiber? Äter du regelbundet? Äter du för mycket av sådant som du vet inte är så bra för dig? Njuter du av mat? Upptar tankar på mat en stor del av din tid? Hur mår magen?

Fysisk hälsa – TRÄNA

Är du tillräckligt fysiskt aktiv? Har du hittat en träningsform som du tycker om? Har du ont någonstans? Vad gör du för att jobba med det? Styrketränar du något? Får du upp pulsen ett par gånger i veckan?

Livsbalans och personlig utveckling – VARA

Sover du tillräcklig? Har du egentid med saker du njuter av? När kopplar du av på riktigt? Gör du det tillräckligt? Dricker du för mycket alkohol? Vad längtar du efter? Vilka styrkor har du? Vilka utmaningar har du? Om du hade ett år kvar att leva, vad skulle du då göra? Vågar du säga ifrån när du inte håller med? Trivs du på jobbet? Arbetar du för mycket? Tycker du om dig själv?

Annons

Relationer – KÄNNA

Gör dina närmaste relationer dig lycklig? Känner du dig trygg och förstådd? Känner du dig fri eller instängd? Hur påverkar du din omgivning, och hur påverkas du av den? Ställer du höga krav på din partner? Ställer hen höga krav på dig? Har du bra kontakt med dina barn, föräldrar, syskon? Är du en god vän/mamma/partner/kollega?

Nå – vart skevade det för dig? Fundera på varför formen ser ut som den gör? Var ser du att förändring skulle göra dig gott?

Fundera på och skriv ner

  1. Vad vill du förändra?
  2. Varför vill du förändra?
  3. Hur ska du göra?
  4. Sätt ett eller två SMARTa mål
  5. Fundera över vart dina fällor finns och förbered strategier för hur du ska hantera dem. Exempelvis stress, dåligt väder, sjukdom.

Fyll i svaren på frågorna på ett papper (skriv gärna ut vårt exempel här!) och sätt upp på ett lämpligt ställe för att påminna dig om dina mål.

mall att fylla i

Lycka till!

Vad är ett SMART mål?

S = Specifikt

M = Mätbart

A = Accepterat

R = Realistiskt

T = Tidsbestämt

Foto: TT, Ellen Sjö Illustration: Sara Samuelsson

Annons