HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Pratglada kollegor skadliga för hälsan – experimentet visar

19 jul, 2023 
kvinna stressad på jobbet när folk pratar runtomkring
Sämre prestation, höjda kortisolnivåer och snabbare hjärtslag skiljde två testgrupper åt i ett experiment om ljudnivå på arbetsplatsen. Detta drabbade de som försökte jobba samtidigt som en grupp småpratade i periferien. Forskaren Valtteri Hongisto menar att resultatet tyder på att rumsakustik är en viktig hälsofråga, vid planering av kontor och arbetsplatser.
Annons

I samband med en akustikkonferens i Tylösand i Halmstad genomförde forskaren Valtteri Hongisto ett experiment i syfte att utvärdera hur sorl på arbetsplatsen påverkar vår prestation och vårt mående.

Testdeltagarna delades upp i två grupper om 20 personer, där grupp ett arbetade i stillhet och grupp två arbetade samtidigt som andra småpratade runtomkring dem.

Resultatet? Sämre prestation, höjda kortisolnivåer och snabbare hjärtslag hos gruppen som inte fick arbeta i tystnad.

Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelarBrand logo
Högkänslig? Så mår du bäst på jobbet – du har många unika fördelar

– Det är viktigt att förstå att det inte bara är en hög ljudnivå som är en risk, utan även de känslor som ljudet ger oss, säger Valtteri Hongisto, forskare vid Åbo Yrkeshögskola, till SVT Nyheter.

Valttero Hongisto
Valttero Hongisto forskar om akustik vid Åbo Yrkeshögskola. Bild: Skärmdump SVT Nyheter.

Riskfaktorer hjärtkärlsjukdom

Frågan om akustik på arbetsplatser bör prioriteras högre, anser forskaren, eftersom det kan göra oss sjuka i längden.

Annons

– De följder som vi såg är indikationer som är välkända riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, om du utsätts för dem och har en förhöjd stressnivå dagligen.

Valtteri Hongisto fortsätter:

– Fastighetsägare lägger hundratusentals euro på ventilation, belysning, brandsäkerhet och så vidare. Samtidigt som man ibland knapp gör någonting åt ljudmiljön.

5 tecken: Så vet du om din chef är psykopatBrand logo
5 tecken: Så vet du om din chef är psykopat

Det påverkar ljudnivån

Även om man till viss del kan påverka detta själva på kontoret genom uppsättning av trivselregler eller tysta zoner, som menar forskaren att det som påverkar mest är valet av inredning.

– I slutändan måste rumakustiken vara bra överallt för att man ska kunna arbeta effektivt överallt på kontoret, avslutar Valtteri Hongisto med, i samma intervju med SVT Nyheter.

Annons

Buller ett folkhälsoproblem

Men det är inte bara småprat som kan påverka vår hälsa, utan även oljud i största allmänhet. MåBra har tidigare intervjuat Göran Pershagen, överläkare och professor vid Karolinska institutet, som i sin forskning fokuserar på hälsorisker förknippade med buller.

– Starkt buller och riktigt starka, plötsliga ljudtoppar som pistolskott eller fyrverkerier kan ge hörskador. Men minst lika farligt för oss är buller som inte är så starkt men som vi utsätts för under långa perioder, sa han då till MåBra. Göran Pershagen fortsätter:

– Långvarigt buller orsakar stress, sömnsvårigheter och i förlängningen kan det ge oss högt blodtryck och olika typer av hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och fetma samt diabetes typ 2.

Annons