Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför blir jag inte av med halsbrännan?

05 apr, 2024 
En kvinna som håller händerna på halsen.
Foto: TT
”Tina” har stora problem med halsbränna och jobbigast är det när hon rör på sig. Ibland har hon också svårt att svälja. Vad kan det bero på? Läkaren Christina Lundell svarar.
Annons
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsenBrand logo
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Fråga: Nu är jag så trött på mina besvär att jag måste vända mig till dig för hjälp. Sedan drygt ett halvår tillbaka har jag problem med sura uppstötningar, halsbränna och smärta i bröstet. Värst är det när jag är uppe och rör på mig mycket, men det bränner även på natten, och då kan jag även ha lite hosta. Ibland känns det som att jag har en klump i halsen och får svårt att svälja.

Vad är detta? Jag har haft halsbränna förut, till exempel under mina graviditeter eller när jag har ätit och druckit mycket starka/sura saker, men det har alltid gått över efter ett tag. Jag är 59 år, är något överviktig och medicinerar mot högt blodtryck. Cyklar mycket och promenerar.

/Tina

Läkaren Christina Lundell svarar: "En folkhälsoplåga"

Sura uppstötningar är en riktig folkhälsoplåga, upp till var femte svensk har besvär.

Annons

Att du får värre besvär när du ligger ner på natten talar för att din magmun inte sluter tätt. Det bubblar upp magsaft som irriterar din matstrupe och ger dig hosta.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

När de här besvären får fortsätta länge kan man få inflammation i matstrupen: esofagit. Det kan bli ärrbildning och man kan till och med få besvär med att svälja. Det är också ett besvär du beskriver.

Visst finns det saker du kan göra själv mot sura uppstötningar. Att ta fram två jämntjocka romaner och ­placera under huvudänden på din säng är något du kan göra redan i kväll.

Jag tänker att du inte röker, annars är det en god idé att sluta. Det finns hjälp att få om det känns övermäktigt. Se också över alkoholkonsumtionen. Att inte äta för stora måltider och att avstå från mat sent på kvällen är också ett bra råd.

Annons

Övervikt kan förvärra besvären. Att gå ner några kilo minskar trycket på magsäcken, en dietist kan hjälpa om det känns svårt på egen hand.

Ibland kan en kortare ­prova på-behandling med omeprazol ge lindring och besvärsfrihet.

Dock: När man som du har passerat 50 år och har vissa symtom, exempelvis sväljsvårigheter, vill man undersöka vidare med gastroskopi för att utesluta andra sjukdomar. Man kan också kontrollera så att du inte har bråck på mag­munnen, ibland kan det behöva opereras.

Smärta i bröstet vid aktivitet låter inte helt typiskt och så fort en kvinna kombinerar orden “bröstsmärta” och “träning” plockar jag fram stetoskopet och EKG-apparaten för att kontrollera hjärtat. Berätta för din läkare om dina besvär.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons