Annons

Annons

Sugen på äpple? Se upp för hål i tänderna!

Planschen från tandläkarmottagningen, med budskapet ”Frukt är godis”, har kanske fler än ett rätt. Nu visar nämligen ny forskning att äpplen kan skada tänderna lika mycket som sött godis.

En brittisk studie visar att syran i äpplet påverkar tänderna negativt.

Det är forskare vid brittiska King’s College London Dental Institute som studerat äpplets effekter på munhälsan. Och resultatet visade att frukten är upp till fyra gånger så skadlig för tänderna som läsk.

Annons

Enligt forskarna har personer som äter äpplen dagligen 3,7 gånger så stor risk att drabbas av tandproblem jämfört med personer som byter samma frukt mot ett glas läsk om dagen.

Gilla MåBra på Facebook

– Läkare brukar säga att ett äpple om dagen är bra för hälsan. Men om du äter dem sakta hinner den skadliga syran angripa tänderna, säger forskningsledaren David Bartlett i ett pressmeddelande.

Självklart har äpplen andra viktiga hälsoeffekter. Är du rädd om tänderna kan du se till att avsluta fruktstunden med ett glas mjölk, eftersom kalcium neutraliserar syraattacken. Att skölja munnen med vatten har samma effekt, tipsar forskarna.

I studien deltog 1 000 personer

Källa: Female First

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…