Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Stressen gjorde Camilla kroniskt sjuk: "Det bränner som eld"

03 nov, 2016 
Camilla blev sjuk av stress
Camilla Kroohn har en kronisk smärta i munnen som tvingar henne att ta starka mediciner. Nu har hon fått diagnosen BMS, burning mouth syndrome, ett smärttillstånd som oftast drabbar högpresterande kvinnor.
Annons

Det har snart gått tre år sedan Camilla Kroohn första gången kände en brännande känsla i munnen. En eftermiddag i april 2013 började tungan svida.

– Jag brukar koka mig en kopp te och bre en knäckemacka med kaviar efter jobbet. Plötsligt började tungan svida och jag trodde att jag hade skållat den. Men smärtan höll i sig och jag misstänkte därför allergi och slutade med kaviar. Men det hjälpte inte, säger Camilla Kroohn.

Hon arbetar som tandsköterska på en privat tandläkarmottagning i Gröndal, strax utanför Stockholm. Hennes chef, som är erfaren tandläkare, rådde henne att testa sig för eventuell näringsbrist. Men på vårdcentralen visade proverna att allt var bra.

– Du har nog en fix idé, sa läkaren och tyckte att jag skulle gå hem. Visserligen såg munnen frisk ut men det kändes ju som om jag hade världens sår på tungan!

Kronisk smärta

När smärtan inte släppte gick hon till en annan vårdcentral. Där fick hon ett bättre bemötande och en remiss till öron-näsa-hals på Ersta sjukhus. Läkaren hon träffade förklarade att Camilla troligen drabbats av ett kroniskt smärttillstånd, burning mouth syndrome, som yttrar sig som ett brännande och stickande obehag i munnen. Främst drabbar det kvinnor i samband med klimakteriet.

Annons

– Allt stämde, förutom att jag var för ung för hormonella förändringar. I mitt fall trodde man att det var stress som hade utlöst sjukdomen.

För att vara helt säker på att det rörde sig om BMS krävdes en rad undersökningar, bland annat ville man utesluta andra orsaker, såsom brist på järn, B-vitaminet folsyra och svampinfektion. Camilla skickades även på en utredning på käkkirurgen på Karolinska sjukhuset i Huddinge där diagnosen till sist fastställdes i december 2013. Till en början blev Camilla sjukskriven på heltid. I samband med det gick hon till botten med sin stress. Visst har vardagen hemma i Enskede med jobb och träning, sambo och två barn stundtals varit hektisk. Men värst har ändå de egna kraven varit.

– Jag är perfektionist, vare sig jag tränar, städar, lagar mat och bakar på rätt råvaror eller ordnar bjudningar. Allt ska vara tipptopp. Du vet, Camilla fixar allt, man är van att finnas till för andra och svarar hellre ja än nej.

Annons

Kanske var den utlösande faktorn en dramatisk händelse som inträffade exakt ett år innan munsvedan bröt ut. Då räddade Camilla livet på sin grannfru som höll på att brinna inne.

– Jag drog ut henne och släckte dessutom branden. Det var förstås en obehaglig händelse som satte djupa spår. Efter det flyttade vi, jag klarade inte av att bo kvar. Än i dag mår jag dåligt av mycket rök, tända ljus och brandkårssignaler, säger hon.

Mediciner och bettskena

För att klara vardagen måste Camilla ta starka mediciner. Hon använder en bedövande gel flera gånger om dagen för att lindra smärtan, men den hjälper bara en halvtimme åt gången. Hon tar även antidepressiva i låg dos eftersom det hjälper mot nervsmärtor. På natten har hon en bettskena som hindrar henne från att pressa tänder.

– All energi går åt till hur jag ska slippa svedan. Min kraft är borta, jag känner mig orkeslös och tränar inte som tidigare. Medicinerna gör mig muntorr och förvärrar smärtan.

Annons

Ibland har hon drabbats av panik och testat allt för att slippa plågas, doppat tungan i ättika och vin, men inget har hjälpt. Hennes nya passion är Bollnäsfil som ger en viss lindring, medan kaffe, te, saft och choklad tvärtom triggar munsvedan. Likaså långa pratstunder. Smärtan är lindrigast om morgonen och ökar sedan under dagen.

– Jag kan ställa klockan efter värken. Kring tvåtiden är den som värst.

Camilla har deltagit i ett program på Stresskliniken i Stockholm där hon har lärt sig mindfulness, mikroavslappning och andningsövningar. Nu tänker hon ta hjälp av en psykolog för att få hjälp att hantera munsvedan.

Jag försöker acceptera smärtan

– Jag försöker lära mig att acceptera smärtan. Och att släppa alla krav, låta dammtussarna ligga och ta mer hjälp av sambon. Jag tänker göra vad som helst för att bli bra!

Sedan en tid jobbar hon deltid och snart ska hon prova att gå upp i arbetstid. På tandläkarmottagningen där hon jobbar har hon också fått testa akupunktur mot munsmärtan.

Annons

– Min chef brukar sätta en akupunkturnål uppe på mitt huvud, det hjälper mig att slappna av.

Drygt 3 procent av alla medelålders och äldre kvinnor drabbas av munsveda. Men mörkertalet är stort. Varför sjukdomen bryter ut vet man inte säkert.

– Hormoner spelar en roll eftersom det mest är kvinnor efter klimakteriet som drabbas, säger tandläkaren Fredric Thyberg på centralsjukhuset i Karlstad.

Sjukdomen beskrivs som ett kroniskt smärttillstånd. Vissa får lättare besvär medan andra får svårare. En del tappar smaken.

– Man kan känna ett brännande och stickande obehag på sidan av tungan, insidan av underläppen och i gommen bakom framtänderna. Smärtan kan vara bättre på morgonen för att tillta under dagen, säger Fredric Thyberg.

Kopplat till stress

Studier visar att sjukdomen är kopplad till stress. Ofta drabbas högpresterande och ambitiösa kvinnor.

För att veta att det rör sig om BMS måste man först utesluta att symtomen beror på andra orsaker som järn- eller B-vitaminbrist, diabetes, Sjögrens syndrom eller sköldkörtelhormonbrist.

Annons

I dag saknas botemedel mot burning mouth syndrome. Men en ny dansk studie visar att sugtabletter med den lokalbedövande substansen bupivakain kan lindra. Trots att den samtidigt tar bort en del av smaksinnet, upplever sex av tio patienter att behandlingen hjälper.

– Även smärtskola och kognitiv beteendeterapi kan hjälpa. Många gånger går BMS över av sig själv, men det kan ta tid, säger Fredric Thyberg.

Det här kan hjälpa:

• Tuggummi sötat med xylitol.

• Salivstimulerande pastiller.

• Att gurgla med smak- och luktfri kokosolja.

• Tandkräm utan natriumlaurylsulfat, ett ämne som kan irritera slemhinnan.

• Antidepressiv medicin.

• Alfa Liponsyra.

Källa: www.medwob.com, Behandling vid burning mouth syndrome, studie vid Karlstad universitet och Forskning om munhälsa vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Av Margaretha Eldh

Annons