Annons

Annons

Stor guide: Så stoppar du pollenchocken

Visst längtar vi alla efter vår och att sommaren ska komma så snabbt som möjligt. Men mest längtar kanske pollenallergikerna som vill få en jämn period av pollen. Den sena - och korta - våren gör att pollensäsongen kan bli intensivare än på länge. Det skriver både Netdoktor och Expressen.

20 procent av alla svenskar är pollenallergiker och med en fördröjd vår väntar en jobbig period av besvär. Säsongen med pollen blir inte lättare för att den är kortare – tvärtom får allergikerna det kämpigt med en extra intensiv pollenperiod.

Annons

– Det kan slå till mycket hårdare eftersom allt blommar samtidigt. Enstaka pollen förekommer alltid, men i år har den förskjutits och så fort det blir varmare kan till exempel al, hassel och björk blomma samtidigt och ger då en kraftigare pollensäsong, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet, till Netdoktor.
Expressen.se säger Robert Daun, pollenanalytiker på Göteborgs universitet:
– Om det fortsätter att vara sådant här väder så kommer våren att komprimeras, så att mer pollen kommer på samma gång.

Gilla MåBra på Facebook

Vad kan man då göra för att stoppa besvären? Här är MåBra:s bästa tips för att du ska kunna stå emot pollenchocken. På Pollenkoll.se kan du även testa dig och se vilken typ av hjälp du behöver.

 

Dämpa allergin

Om allergi är orsaken till nästäppan gäller det att först dämpa allergin. Nässkölj med koksaltlösning kan prövas. Tabletter, ögondroppar och nässprej med antihistamin finns receptfritt på Apoteket.
–Om nästäppan är dominerande symtom så är kortisonsprej i regel mer effektivt än antihistamin, men de kan kombineras, säger Anders Cervin.
Råd: Ta läkarkontakt för undersökning och recept vid långvariga besvär.
Läs mer: Bli av med nästäppan – en gång för alla

 

Träna inomhus

Träna inte utomhus. När kroppen ansträngs ökar pulsen och därmed volymen inandad luft till det flerdubbla. Luften innehåller pollen och pollenallergener, och ju mer luft man andas, desto mer av dessa får man i sig. Läs fler tips: Pollensäsongen är här – så skyddar du dig 

 

Testa akupunktur

MåBra:s före detta reporter Helena Sene blev av med sina symtom med hjälp av akupunktur.
– Varje år i juni dök symptomen upp: Jag nös hysteriskt, svalget kliade och retade, näsan var så täppt att det var svårt att andas, ögonen rann och irriterade. Jag hade besvär nästan dygnet runt i 10–12 år, säger hon. Läs mer om hur hon blev frisk: ”Nålarna stack bort min allergi”

”Det mest fantastiska var att jag inte behövde ta en enda allergitablett på hela sommaren”, berättar Helena. 

 

Prova på hyposensibilisering

I dag finns nya behandlingsmetoder som minskar eller helt tar bort allergiska reaktioner – hyposensibilisering. Den innebär att kroppen gradvis under lång tid får vänja sig vid allergenet, det allergiframkallande ämnet. Immunsystemet ”programmeras om” så att den allergiska reaktionen uteblir. Vanligast är sprutor, allergivaccinering, men det finns även tabletter. Eller att man äter små mängder av det födoämne man är känslig för.
Läs mer här!

AV: Sanne Waldner
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…