WHO: "Coronaviruset är 10 gånger dödligare än svininfluensa"

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger under en presskonferens i Geneve på måndagen att ”det nya coronaviruset är 10 gånger så dödligt jämfört med viruset som orsakade svininfluensan 2009”.

Ghebreyesus betonade också att viruset sprider sig väldigt snabbt, för att sedan avta långsamt. ”Med andra ord: vägen nedför är betydligt långsammare än vägen upp”, sade han med hänvisning till kurvan på antalet smittade och avlidna.

”Europa, var försiktiga”

Han uppmanade också de länder i Europa som är på väg att lätta på sina restriktioner kring social distansiering att vara försiktiga.

– Det innebär att kontrollen behöver släppas gradvis och inte allt på en gång, sade han och underströk att det bara kan bli lättnader där en fungerande vård och antalet sjuka eller smittade är under kontroll.

– I en globaliserad värld finns risken att covid-19 sprider sig och återetablerar sig, menade han och sa samtidigt att ett fungerande vaccin är det enda säkra som kan stoppa pandemin.

6 kriterier för att lätta på restriktioner

WHO presenterade sex kriterier som kan fungera som checklista när länder vill lätta på restriktionerna framåt. Dessa kommer kommuniceras tydligt med start 14 april, men går i korthet ut på att:

  • Smittan ska vara under kontroll
  • Vårdsystemet kan testa, isolera och behandla samt spåra smittade
  • Minimerad risken för utbrott i särskilt känsliga miljöer (som äldreboenden)
  • Förebyggande åtgärder finns på arbetsplatser, skolor och andra viktiga platser
  • Importrisker minimeras
  • Samhället är rustat för att hantera smittan (utbildning, mandat, resurser osv)

Senaste nytt om coronakrisen

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Utvald läsning