WHO: Corona utvecklas till en endemi – det här betyder det

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det nya coronaviruset kommer att utvecklas till en endemi, trots massvaccineringar. Det menar experter på WHO. Redan nu finns det fyra andra coronavirus som har utvecklats till endemier och det nya cornaviruset SARS-CoV 2 ser ut att gå samma väg.

Det här är en endemi

– Bara för att det kommer högeffektiva vaccin, betyder inte det att man kan utrota infektionssjukdomar helt, säger Mike Ryan, expert i WHO:s rådgivande grupp för infektionssjukdomar, i en intervju med The Guardian.

Istället får vi lära oss att leva med det nya coronaviruset. Sannolikt kommer det att finnas kvar och orsaka utbrott av covid-19, men i en lindrigare form.

Redan nu finns det alltså fyra andra coronavirus som klassas som endemiska hos människan.

En sjukdom klassas som en endemi när antalet drabbade ligger på en jämn och konstant nivå. En endemi förekommer och sprids hos en begränsad grupp av människor eller i ett begränsat geografiskt område. Malaria är ett exempel på endemisk sjukdom, liksom vattkoppor.

Motsatsen till endemi är epidemi. Det innebär att ett sjukdomsutbrott på kort tid drabbar många människor. Ebola är ett känt exempel på epidemi. Om antalet drabbade sedan planar ut och hålls på en konstant nivå kallas den för en endemi.

SARS CoV-2 kommer att bli den femte endemin

Om sjukdomen istället sprids över stora delar av världen och fortsätter att smitta en många stor människor klassas den som en pandemi.

De befintliga coronavirusen som är endemiska orsakar oftast bara vanliga förkylningar. De står för mellan 15 och 30 procent av alla förkylningar i hela världen. På sikt kan det nya coronaviruset SARS CoV-2 bli en ny säsongsjukdom - alltså ett femte "endemiskt" coronavirus.

Foto: TT

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Forskare varnar: Vaccinen riskerar att ÖKA smittspridningen

Antalet döda i covid-19 kan vara missvisande – ny statisk väcker frågor

Ny studie: Så länge har du antikroppar mot corona

Dela på: