Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

WHO: Corona utvecklas till en endemi – det här betyder det

14 jan, 2021 
Coronaviruset är här för att stanna och det kommer att utvecklas till en endemi. Men vad är det egentligen – och är det värre än en pandemi?
Annons

Videon kunde inte hittas

Det nya coronaviruset kommer att utvecklas till en endemi, trots massvaccineringar. Det menar experter på WHO. Redan nu finns det fyra andra coronavirus som har utvecklats till endemier och det nya cornaviruset SARS-CoV 2 ser ut att gå samma väg.

Det här är en endemi

– Bara för att det kommer högeffektiva vaccin, betyder inte det att man kan utrota infektionssjukdomar helt, säger Mike Ryan, expert i WHO:s rådgivande grupp för infektionssjukdomar, i en intervju med The Guardian.

Istället får vi lära oss att leva med det nya coronaviruset. Sannolikt kommer det att finnas kvar och orsaka utbrott av covid-19, men i en lindrigare form.

Redan nu finns det alltså fyra andra coronavirus som klassas som endemiska hos människan.

En sjukdom klassas som en endemi när antalet drabbade ligger på en jämn och konstant nivå. En endemi förekommer och sprids hos en begränsad grupp av människor eller i ett begränsat geografiskt område. Malaria är ett exempel på endemisk sjukdom, liksom vattkoppor.

Annons

Motsatsen till endemi är epidemi. Det innebär att ett sjukdomsutbrott på kort tid drabbar många människor. Ebola är ett känt exempel på epidemi. Om antalet drabbade sedan planar ut och hålls på en konstant nivå kallas den för en endemi.

SARS CoV-2 kommer att bli den femte endemin

Om sjukdomen istället sprids över stora delar av världen och fortsätter att smitta en många stor människor klassas den som en pandemi.

De befintliga coronavirusen som är endemiska orsakar oftast bara vanliga förkylningar. De står för mellan 15 och 30 procent av alla förkylningar i hela världen. På sikt kan det nya coronaviruset SARS CoV-2 bli en ny säsongsjukdom - alltså ett femte "endemiskt" coronavirus.

Foto: TT

Annons