Viktdebatt: "Låt mig vara nyttig – och sluta kommentera det!"

Petra bloggar om vikt.

För många känns det som en självklarhet att ge kroppen en nystart så här efter jul och nyår. Själv har jag varit utan socker i ett halvår och har aldrig mått så bra som nu.

Men det har inte alltid varit så. När jag var gravid med min dotter åt jag mängder med sötsaker – och hade ett otroligt dåligt förhållande till mat. Under graviditeten var det dock ingen som höjde på ögonbrynen eller för den delen berättade för mig att jag var ohälsosam.

I stället kom kommentarerna och frågorna den dagen jag bestämde mig för att ändra livsstil och äta mer nyttigt. Påpekanden som ”Du behöver inte ens erbjuda Petra för hon är så där tråkig och äter bara ägg och sådant” blev vardag för mig. Vad beror det på? Hur kommer det sig att det är mer accepterat att vara onyttig – än tvärtom? Och hur kan det vara okej för andra att påpeka mitt val?

I dag finns det alltid något att fira och en anledning till att unna sig något gott. Vi har kanelbullens dag, kladdkakans dag, kalas, fredagsfika, fredagsmys, lördagsgodis med mera. Och då står oftast godsakerna i fokus.

Självklart får alla äta vad de vill – men vi måste börja acceptera varandra. Det är lika okej att tacka ja som nej dessa dagar. Vill jag inte ha fredagsfika eller för den delen lördagsgodis så låt mig då avstå. Ifrågasätt mig inte och säg inte att jag är en tråkig människa.

Petra Pettersson driver bloggen tappakilon.com,

Petra Pettersson driver bloggen tappakilon.com,

Om ditt unnande får dig att må så pass dåligt att du måste få andra att göra likadant, då kanske det är du som borde tänka om, inte jag.

I dag vet vi att fetma är ett problem som sjunker allt längre ner i åldrarna, vilket kanske beror på att vi tillåter oss allt detta unnande. Hade vi i stället förespråkat fördelarna med en hälsosam kost och att röra på oss, så kanske vi skulle kunna få bukt med det stora hälsoproblemet som faktiskt växer.

Ett annat stort problem i dag är socker. Vi ger det till våra barn vid en alldeles för ung ålder. Visst, om du inte har ett matmissbruk så kan du säkert klara av att äta socker och ha en balans i livet. Men jag som levt med ett missbruk under så många år vet att jag inte klarar av det. Låt då mig – och alla andra som väljer att äta mer nyttigt – att göra det och sluta ifrågasätta det. Jag behöver inte höra frågor som ”Känns det inte som du väljer bort så mycket i livet när du skippar all fika?”

Det är dags att vi sätter ner foten en gång för alla och säger ifrån vid dessa kritiska kommentarer kring våra val i livet!

 

Barnmorskan: ”Nyp mig i rumpan – men på mina villkor”

rumpa

Läs också: Bloggande barnmorskan: ”Nyp mig i rumpan – men på mina villkor”