Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

"Vem dödade Agneta?" Vad hände sen?

08 jun, 2021 
AvMåBra Redaktionen
Ingemar Westlund
Agneta hittades död vid en sjö i Småland - och maken Ingemar blev snabbt misstänkt för mord. Men allt fick en osannolik vändning.
Annons
4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

5 september 2008 var Ingemar Westlund och hans fru Agneta på gården Mistekärr i Loftahammar. Agneta var ute och plockade svamp men kom aldrig hem.

Ingemar letade och hittade henne till slut svårt skadad och livlös tio meter från strandkanten.

Polis och räddningstjänst larmades till platsen men Agneta avled av sina skador.

Det framgick tydligt att hon utsatts för grovt våld, både mot huvud och ben, men framförallt på överkroppen.

Ingemar Westlund misstänktes för mord på hustrun

Några timmar efter Agnetas död fick Ingemar höra de ofattbara orden:

– Som du förstår är du misstänkt för mordet på din hustru, säger insatschefen när han lämnar beskedet.

Ingemar var i chock:

– Hur fan kan man tro att jag har mördat en kvinna som jag varit gift med i 42 år och som jag har två barn med, säger han till Allas.

Annons

Teorin som polis och åklagare fastnade för gick ut på att skadorna på Agnetas kropp skulle kunna ha orsakats av Ingemars åkgräsklippare.

Agneta dödades av en älg

Efter ett mardrömsår kom så vändningen. Den 28 september året däråp kom viltforskare vid Statens lantbruksuniversitet i Umeå (SLU) fram till ett så kallat sakkunnighetsutlåtande.

”Vi ser det som mycket troligt, givet vår samlade kompetens och vår egen erfarenhet, att kvinnan dödats av en älg”, uppgav de.

Enligt Allas bekräftas också Sakkunnighetsutlåtandet av SKL:s analys av Agnetas jacka. Där fann man tydliga spår av älgsaliv.

Ingemar Westlund: Vad hände sen?

Idag har Hannes Dükler skrivit en bok om händelsen: ”På osannolika skäl”. Där har han intervjuat Ingemar och andra personer som på ett eller annat sätt var involverade i utredningen.

– Jag har känt stor bitterhet mot polisen och ville egentligen skriva boken själv. Jag vill tala om hur klantigt man burit sig åt men samtidigt vill jag inte vara en hämndgirig typ. Då är det bättre att någon annan får ta det, någon som kan lyfta blicken, säger Ingemar.

Annons

Justitiekanslern, JK, gav honom 24 000 kronor av begärda 621 000 kronor för det lidande han fått utstå och förlorad arbetsinkomst. Men:

– Det handlar inte om pengarna. Jag skulle vilja ha en ursäkt eller ett förlåt. Det har jag inte fått.

Dokumentären "Vem dödade Agneta?"

I dokumentären Vem dödade Agneta? på TV4 och TV4 Play får vi följa denna osannolika historia.

"En höstdag 2008 hittas 63-åriga Agneta ihjälslagen vid en sjö i Småland. Misstankarna faller snabbt på Agnetas man Ingemar, men är han verkligen skyldig? Lokalborna svävar i ovisshet fram tills fallet tar en spektakulär vändning, drygt ett år senare", skriver man om dokumentären.

Foto: TT

Annons