Vem är Anders Tegnell och vad gör en statsepidemiolog?

I takt med coronavirusets framfart i Sverige har vi blivit vana att dagligen stöta på Anders Tegnell. Om det inte är på presskonferenser från Folkhälsomyndigheten så är det i intervjuer i pressen.

Vem är Anders Tegnell?

Anders Tegnell om corona.

Anders Tegnell har tidigare hanterat utbrottet och smittspridningen kring svininfluensan.

Anders Tegnell, 63, är Sveriges statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten sedan 2013. Han föddes den 17 april 1956 i Uppsala, son till Ingemar och Karin Tegnell. Han började sin yrkesbana som infektionsläkare och har jobbat för Världshälsoorganisationen, WHO, för att bygga upp vaccinationsprogram i Laos. Han har också jobbat med ebola-utbrott i Kongo.

Han har även haft tjänster vid Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och EU-kommissionen. I dag är han främst statlig tjänsteman.

Anders Tegnell är gift med Margit Neher, som han också har tre döttrar med.Paret bor i Vreta Kloster utanför Örebro, och han pendlar dagligen till Stockholm.

Vad gör Anders Tegnell?

Vad gör en statsepidemiolog? Anders Tegnell leder och samordnar Sveriges nationella smittskydd. Myndigheten lyder under Socialdepartementet med verksamheter i både Solna och Östersund. Han följer utveckling och övervakning av smittsamma sjukdomar. Dessutom har han som statsepidemiolog kontakt med andra länders smittskydd.

När svininfluensan svepte in över Sverige 2009 var Anders Tegnell chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen. Det var han som var en av de högst ansvariga för att hantera och minska spridningen.

Tidigare statsepidemiologer

Anders Tegnells företrädare är:

  • Annika Linde (2005–2013)
  • Johan Giesecke(1995–2005)
  • Margareta Böttiger (1976–1993)
  • Bo Zetterberg (1956–1976)

Källor: DN, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsvärlden

Fler artiklar med Anders Tegnell:

Anders Tegnell om coronakrisen: Vi har det värsta framför oss

Anders Tegnell: Tänk på detta innan du reser på påsklovet

Testet som visar om du kan ha coronavirus

testa dig för corona

HÄR ÄR TESTET SOM VISAR OM DU KAN HA CORONAVIRUS

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Visste du att både rökning, astma och blodgrupp påverkar risken att drabbas av coronaviruset. Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning