Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Vatikanens nya förbud: Ingen glutenfri nattvard

11 jul, 2017 
Katolik och glutenintolerant? För din skull hoppas vi att du inte mixtrat med nattvarden – det säger påven och Vatikanen SKARPT nej till!
Annons

Via sin radio har Vatikanen skickat ut ett antal regler vad gäller den katolska riten nattvard. Och där klargör kardinal Robert Sarah att de tunna, runda bröden som ska symbolisera kristi kött måste innehålla vetemjöl. De får förvissa ha ett lågt gluteninnehåll – men INTE vara helt glutenfria.

Brödet ska vara osyrat och bakat uteslutande på vete – och det är mycket allvarligt om man introducerar andra ingredienser. Det är heller inte tillåtet att lägga till produkter som förändrar brödets natur under själva bakningen.

Läs också: Glutenfri kost inte riskfri för kroppen

Informationsbrevet gick ut för att påminna prästerna om att det är deras uppgift att underhålla brödets kvalitet och standard, nu när nattvardsbröd kan köpa lite varstans.

Särskilda regler gäller även vinet, som ska symbolisera Kristi blod. Det ska vara naturligt, rent och från druvor, samt hanteras på ett sätt så att det inte surnar.

Källa: NRK   Foto: IBL

 

8 saker som händer när du slutar äta gluten

Läs också: 8 saker som händer när du slutar äta gluten

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons