Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Varglarm hos Mandelmanns – fick bevaka djuren

07 feb, 2017 
Mandelmann
– Man blir ju orolig men vi har större problem med rävarna, säger Marie Mandelmann efter varglarmet.
Annons

En kringströvande varg blev helgens snackis nere på Österlen i Skåne. På TV-aktuella Mandelmanns gård håller man får och fick löpande information om vargens rörelser.

– Vi gick ju upp och tittade till fåren lite extra. Men vi har större problem med rävar, säger Marie Mandelmann.

Under helgen kom flera rapporter om en varg som siktats på Österlen. Då hade observationer bland annat gjorts i S:t Olof, Smedstorp och Hammenhög. Den ensamma vargen syntes flitigt i ”bebodd miljö” och fångades på bild flera gånger under färden. Till slut gick Länsstyrelsen i Skåne gick ut med en vädjan till nyfiken allmänhet att hålla avståndet.

Även TV-aktuella familjen Mandelmann, som håller får i trakten vid Rörum, fick larmet om den ensamma vargen.

– Folk hörde av sig och berättade om hur vargen gick. Den var ju så pass synlig, säger Marie Mandelmann.

– Så folk ringde och sa att ”nu är vargen en kilometer från er”. Då kunde vi gå upp och bevaka djuren.

Annons

Läs också: Se paret Mandelmanns underbar kärleksförklaring till varandra

Vargturism

Under helgens lopp fick de höra att vargen vandrat vidare och kunde sänka garden.

– Vi hade ju ganska stor koll på var den var någonstans.

Rädslan för vargen verkar dock inte ha varit överhängande. Men eftersom en fårägare i närbelägna Haväng blev av med över 50 djur i vargattacker 2012/2013 så är besöket inget som passerar obemärkt förbi.

– Man blir ju orolig men vi har större problem med rävarna. I år tog räven 20 små lamm i hagen på våren.

Under måndagen gick Länsstyrelsen ut med en förnyad vädjan till den vargspanande allmänheten om att låta den vara ifred.

–  Vi har haft kontakter med polisen som rapporterade att det under lördagen stundtals var rörigt på väg 9, för att många bilister var ute och krypkörde i hopp om att få syn på vargen. Jag förstår att folk är intresserade, det är väldigt ovanligt med en varg som rör sig så öppet som den här individen. Ändå vill jag uppmana folk att inte ge sig ut och vargspana. Dels ökar risken för trafikolyckor och dels ökar risken för att vargen blir påkörd, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

– Den måste ju vara superstressad, den stackars lilla vargen. Och inte hittar den någon hona heller, säger Marie Mandelmann.

Enligt Länsstyrelsen finns det inget som tyder på att de vargar som synts i Skåne den senaste tiden, en hane i nordöstra Skåne och enslingen på Österlen, skadat någon tamboskap.

 

Mandelmanns underbara upptäckt under golvet

Läs också: Mandelmanns underbara upptäckt under golvet

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons