Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Varför ska man pussas under misteln? Här är svaret

07 dec, 2017 
Varför pussar eller kysser man någon under en mistel vid jul?
Varifrån kommer traditionen att kyssas under en mistel vid jul? Svaret går långt bak i tiden och växtens betydelse har ändrat skepnad många gånger. Här är det korta svaret!
Annons

Mistel är en halvparasitisk växt som är både fridlyst och giftig att äta – ändå har vi som tradition att ha den hängandes lite varstans i juletider och dessutom mötas och kyssas under den.

En märklig tradition som har fått gå många vändor innan den blev den oskyldiga sed det är idag.

Redan på de gamla keltiska druidernas tid användes mistelns bär vid särskilda offerriter och ansågs vara en fruktsamhetssymbol som kunde skydda mot ondska om den hängdes i dörröppningar.

Läs också: Misteln effektiv mot cancer

När kristendomen och kyrkan gjorde entré förbjöds allt användande av mistel eftersom den var en hednisk symbol – men folktron var stark och misteln dök upp i många hem även under denna tid, och tack vare sitt rykte som ”fruktbarhetsboostare” uppstod traditionen att kyssas under misteln i dörröppningen någon gång på sena medeltiden.

1800-talets strikta viktorianska era i England använde seden i allt större utsträckning som ett sätt att kontrollera de ungas kyssande, då dessa pussar skedde offentligt. Här utvecklandes seden så att den man som stulit en kyss under misteln skulle sno ett av dess bär och slänga bort. När alla mistelns bär var borta var också mistelns magi det.

Annons

Läs också: Så håller du hyacinten fin hela julen – 4 tips 

Vid den här tiden fick kyrkan ses sig besegrad och bjöd istället in misteln som en tradition kring Jesu födelse, då det trots allt var en symbol för just kärlek, liv och fruktbarhet. Och sedan dess har misteln och pussandet därunder hört julen till!

Källa: Världens historia, Naturvårdsverket  Foto: IBL

Annons