Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Varför rockar vi sockorna? (Leta fram dina omaka strumpor!)

20 mar, 2020 
Flicka som rockar sockor och omaka strumpor
21 mars varje år rockar vi sockorna! Var med och slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter du också.
Annons

 Dags att rocka sockorna! Allt du behöver göra är att leta fram ett omaka par strumpor och dra på dig dem.

Varför rocka sockorna?

Vi rockar sockorna för att uppmärksamma Downs Syndrom och för att slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Initiativet Rock your socks kommer ursprungligen från USA. Svenska Downföreningen startade kampanjen Rocka dina socker 2014.

2015 fick kampanjen ett större genombrott då Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom, lyfte den i sociala medier.

– Jag ville visa att olika är vackert och att olika är bra, säger Nathea Anemyr, till Svt.

Nathea har också spelat in en video, den allra första videon, med Rocka Sockorna-låten.

Men varför just sockor?

Downs syndrom är kopplat till kromosomer. Kromosomer ser ut som små kryss, vilket också sockor kan göra om man lägger dem med ihop hälarna mot varandra. När vi rockar sockorna liknas det vid att vi rockar våra kromosomer.

Annons

Vilket datum rockar vi sockorna?

Den 21 mars är Världsdagen för Downs syndrom, det är FN som har utlyst just det datumet. Varför just det datumet är valt är för att om man har Downs syndrom så har man 3 exemplar av kromosom 21. (Och den tredje månaden är ju mars.)

Rocka sockorna har fått en egen låt

Här är videon som Nathea Anemyr spelade in med rocka sockorna-låten, hämtad från Youtube:

Var rockar man sockorna?

Eftersom 21 mars är världsdagen för Downs syndrom är det många länder som rockar sockor den dagen. Downs Syndrome International driver en kampanj som heter Lots of socks. Här i Sverige brukar dagen uppmärksammas lite extra av skolor och på olika arbetsplatser, där många kommer iklädd strumpor i olika färger just då.

Hur rockar jag sockorna bäst?

Du tar helt enkelt på dig ett par strumpor i olika färger, gärna färgglada och så olika som möjligt. Vill du visa andra att du hedrar Down syndrom-dagen kan du göra som tusentals andra människor och lägga ut en bild på Instagram och tagga med #rockasockorna.

Källa: Svenska Downföreningen

Annons