Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Uje Brandelius om att leva med Parkinsons – så mår han i dag

10 feb, 2023 
Ebba S. Dahlman
Melodifestivalen-aktuella Uje Brandelius fick diagnosen Parkinsons sjukdom för drygt fem år sedan.
Så lever och mår han i dag – efter det tuffa sjukdomsbeskedet!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom årenBrand logo
5 oförglömliga minnen från Melodifestivalen genom åren

Han är känd som frontman i proggbandet Doktor Kosmos, han har skrivit en barnbok, arbetat som journalist, varit aktiv politiskt inom Vänsterpartiet, skådespelat, författat manus och vunnit prestigefulla priser, bland annat två egna Guldbaggar med den självbiografiska filmen Spring Uje, spring.

Den 51-åriga Uje Brandelius gör skäl för epitetet mångsysslare. På lördag intar han Melodifestivalens scen med en låt som handlar om en köttgryta... eller kanske handlar den om kärlek?

För drygt fem år sedan diagnostiserades Uje med den obotliga nervsjukdomen Parkinsons sjukdom. I höstas lät han meddela hur det ligger till med måendet efter diagnosen – både fysiskt och mentalt°

Uje Brandelius om hans medverkan i Melodifestivalen: ”Åker ut först”

När Melodifestivalens tävlanden presenterades i november i fjol, var Uje Brandelius kanske ett av de mest otippade namnen bland årets deltagare.

Annons

När hans medverkan blev känd var det många i hans närhet som höjde på ögonbrynen. Själv känner han bara glädje inför det stundande framträdandet. Det ska bli kul att vara en ”främmande fågel” i tävlingen och det ska bli kul att hans musik får en bredare publik.

– Jag har aldrig varit en Mellohatargubbe, låter Uje meddela i en ny intervju med DN inför helgens folkfest.

Doktor Kosmos-sångaren ska framföra låten Grytan som beskrivs som en ”diskbänksrealistisk ballad”.

– Jag kommer att vara den som åker ut först och som ingen kommer ihåg. Låten handlar om en köttgryta och de kärlekstecken man kan skönja under lagandet av denna gryta. Sedan händer det en grej i låten som är hemlig, som gör att allting tar en vändning, berättade han för TT i samband med avslöjandet om hans medverkan i november 2022.

Sedan dess har Uje dessutom släppt en humoristisk serie videor på Instagram, där han låter fans följa med på de viktiga förberedelserna inför Mellodebuten.

Uje Brandelius familjeliv - har tre barn med tre olika kvinnor

Uje Brandelius har tre barn med tre olika kvinnor. Äldsta dottern Juno, född 2000, fick han tillsammans med exhustrun konstnären Catti Brandelius.

Annons

År 2004 blev han pappa till dottern Bixi, som han fick tillsammans med exflickvännen Linda Andersson.

I dag lever han tillsammans med fästmön Therese Hörnqvist, som han friade till i direktsänd radio under hans uppmärksammade Sommar i P1 år 2018. Paret har yngsta dottern Vega, född 2015, tillsammans med.

Uje Brandelius och fästmön Therese Hörnqvist på premiären av filmen Uje vid filmfestivalen i Hamburg.
Uje Brandelius och fästmön Therese Hörnqvist på premiären av filmen Uje vid filmfestivalen i Hamburg.

I sommarpratet meddelade han också att han diagnostiserats med Parkinsons sjukdom. Något som senare skulle leda till att han skapade den självbiografiska scenföreställningen Spring, Uje, spring, då han ville ta bort stigmat kring diagnosen.

År 2020 filmatiserades scenföreställningen i regi av Henrik Schyffert. Uje spelade sig själv i huvudrollen. Även kärleke Therese och de två döttrarna Bixi och Vega spelade sig själva, och stora delar av filmen spelades även in i deras hem i Stockholmsförorten Bredäng.

Annons

– Det var väldigt roligt, jag trodde det skulle vara mer konfliktfyllt men vi höll ihop, berättade Uje för tidningen Mitt i Stockholm om hur det var att jobba med familjen då.

Uje Brandelius och Henrik Schyffert vann bästa film för Spring Uje spring på Guldbaggegalan 2021. Uje kammade dessutom hem två egna pris för bästa manliga huvudroll och bästa manuskript vid galan.
Uje Brandelius och Henrik Schyffert vann bästa film för Spring Uje spring på Guldbaggegalan 2021. Uje kammade dessutom hem två egna pris för bästa manliga huvudroll och bästa manuskript vid galan.

Uje Brandelius om att leva med Parkinsons: ”Jämn kurva nedåt”

Nu har det gått några år sedan Uje fick den tuffa diagnosen Parkinsons. I oktober 2022 gästade han programledaren Kristian Luuk i det omtyckta SVT-formatet Min Sanning.

Han berättade då att han mår ”helt okej” med hjälp av bra mediciner, men att kroppen reagerar på nervositet och att det var därför han skakade lite under intervjun.

– Men de medicinerna hämmar symtomen för dagen, de funkar i ett par timmar och sedan måste jag ta ny medicin, berättade Brandelius då och betonade att medicinens effekt bara var tillfällig, eftersom det i dagsläget inte finns något botemedel mot sjukdomen. Han fortsatte:

– Så det finns ingen medicin som gör att själva progressionen i sjukdomen går långsammare, utan där har man en jämn kurva nedåt och det finns så klart heller ingen medicin som stoppar och botar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons