Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anders Tegnell: Det är okej att träffa sina barnbarn

15 maj, 2020 
barn i trädgård, anders tegnell
Det är okej att träffa sina barnbarn, men med vissa restriktioner, säger Anders Tegnell.
Annons

Under fredagens presskonferens upprepade som vanligt statsepidemiolog Anders Tegnell de riktlinjer som gäller just nu kring coronaviruset – Tvätta händerna och var noga med handhygienen, håll avstånden och håll dig hemma om du är det minska sjuk. Han manade också till fortsatt försiktighet när det kommer till äldre och deras sociala kontakter.

Men han nämnde även vikten av att gå ut, så att man som äldre inte isolerar sig helt.

– Vi hör tyvärr historier om folk som låser in sig och inte går ut överhuvud taget. Det behövs inte, säger Anders Tegnell på presskonferensen.

Kan man träffa sina barnbarn?

Han öppnar till och med upp för att man kan träffa sina barnbarn.

– Vi hör så mycket om äldre som inte mår bra av isolering. Alla goda exempel där man kan ha kontakter är bra. Även om man inte kan krama barnbarn kan man träffa dem ute i trädgården, säger Anders Tegnell.

Han sa samma sak även tidigare under veckan – att det går bra att träffa barnbarnen, så länge man är utomhus och håller avstånd. Man tror i dagsläget att barn smittar coronaviruset i lägre utsträckning än vuxna.

Annons

Barn sprider smitta – men mindre risk

– Men de över 70 är extremt känsliga och där vill man inte ta några som helst chanser. Vi har inte sagt att barn inte sprider smitta överhuvudtaget, men att de är en väldigt låg risk för smitta, säger Anders Tegnell.

I veckan uppgav också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att de kan lätta upp restriktionerna för äldre framöver, framför allt grupper där man är över 70 år men inte tillhör någon annan riskgrupp.

Ensamhet påverkar hälsa negativt, något vi skrivit om tidigare på MåBra, till en början bara mentalt med på lång sikt kan det gå ut över det fysiska och förkorta ens liv.

Foto: Henrik Montgomery/TT

LÄS MER:

FHM: Lättare restriktioner för äldre kan komma inom kort

5 riktlinjer som gäller om du ska ut och resa just nu

Agnes Wold: Det här är okej att göra i sommar – och det här ska du undvika

Annons