Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Towa Carson förlorade två barn: ”Kanske var meningen”

08 feb, 2023 
Ebba S. Dahlman
Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Schlagerikonen Towa Carson och framlidna maken Bengt Anlert blev föräldrar till två barn.
Nu berättar artisten om hur hon fann tröst, trots att barnen aldrig överlevde spädbarnsåldern.
– Jag brukar tänka att det kanske var meningen, berättar hon för nöjessajten Hänt..

Annons
Stjärnorna med riktigt långa karriärer – så såg de ut som ungaBrand logo
Stjärnorna med riktigt långa karriärer – så såg de ut som unga


Artisten och underhållaren Towa Carson är en av Sveriges största levande schalgerikoner. Sedan år 2004 har hon intagit Melodifestivalens scen tillsammans med sina vänner, som också de är stora ikoner i sammanhanget: Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist, de gånger hon ställt upp i tävlingen.

Towa Carson, eller Birgit Rose-Marie Anlert som hon egentligen heter, valde inte artistnamnet själv. Historien bakom förnamnet är så enkel att hennes pappa kallade henne för ”Llilla Towa”, till följd av hennes toviga svarta hår. Carson är en amerikanisering av hennes efternamn som ogift: Carlsson. Efter missen gick det inte att ändra, trots att Towa själv aldrig var förtjust i felskrivningen.

I en ny intervju med nöjessajten Hänt berättar artisten om allt från namnmissar och karriär, till livets stora sorger – så som bland annat förlusten av maken Bengt och två spädbarn.

Annons

Towa Carsons stora sorg efter maken Bengt Anlerts död

Året var 1957 när sångaren Towa Carson och fotbollsspelaren Bengt Anlert träffades för första gången. Året därpå blev de äkta makar.

Trots att de tog några ”äktenskapspauser” under årens gång, så hittade de ändå alltid tillbaka till varandra, eftersom de var menade att dela livet tillsammans.

År 2018 var det döden som till slut skiljde dem åt. En oktoberdag somnade Bengt nämligen in och lämnade sitt livs kärlek ensam. Towa förklarar för sajten att även om sorgen ”ebbas ut”, så är den ändå alltid en ständig följeslagare. Värst är det på kvällningen.

– Vi var ändå gifta i 60 år, det blir ju tomt. Det är så mycket saker man gör tillsammans, på mornarna när man äter frukost tillsammans. Just att äta ensam det tycker jag har varit jobbigt. Men nu har jag en väninnan som ofta är här och äter med mig, säger hon.

Towa Carson och maken Bengt Anlert år 2014.
Towa Carson och maken Bengt Anlert tillsammans med hunden Loka år 2014. Den älskade fyrbenta familjemedlemmen gick bort två veckor efter att husse somnat in.

Towa Carson förlorade två barn: ”Hoppades att han skulle få dö”

Det framgår att Towa har en väldigt accepterande attityd till livets alla motgångar. Hon använder uttrycket som ”det var menat” ofta i intervjuer och det är tydligt att tankesättet är något som skänker henne mycket tröst.

Annons

Under äktenskapet tillsammans med livskamraten Bengt beslutade sig paret för att bilda familj, och blev även föräldrar till två barn. Dessvärre levde inte något av barnen längre än spädbarnsåldern.

– Första gången, det barnet levde ju i sju dagar. Det var ett hjärtfel och jag hoppades faktiskt att han skulle få dö. Det är ju så länge sedan, det var ju 1958. De hade inte gått att göra något åt, så han kanske hade levt i 10-12 år sa de. Och då är det väl mycket bättre att få slippa en massa operationer och så. De frågade om jag ville ha en begravning eller om barnet skulle gå till forskning och jag valde forskning faktiskt. Jag tyckte att jag kunde bidra till något, berättar Towa för sajten och fortsätter:

– Det andra... det var precis dagen efter nio månader, så åkte jag in, men så överlevde barnet inte. Det är så många år sedan och det fanns inte resurser som i dag. Får man säga så, men jag är inte riktigt barnkär. Jag har aldrig varit det. Så jag har varit mest för mina hundar. Det har varit min familj. Så jag brukar tänka att det kanske var meningen, avslutar hon.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Annons