Torsdag 19 mars: Dagens viktigaste corona-händelser

svenska fjällen/kvinna med munskydd.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Obs! Du läser en äldre artikel:  Missa inte dagens sammanfattning!

Det har hänt en hel del även i dag – här är några av dagens största nyheter

Nya rön: Din blodgrupp kan göra dig känsligare för coronaviruset

Forskare i Kina har tittat närmare på om personer med vissa blodgrupper klarar sig bättre eller sämre när det gäller coronaviruset. Bland annat har de studerat om vissa smittas lättare och om man i så fall också får en svårare form av covid-19. Man har också tittat på blodgruppen hos de som har avlidit i sjukdomen.

Enligt de preliminära resultaten verkar personer med blodgrupp A vara känsligare för coronaviruset. De blir oftare smittade och dör också oftare i sjukdomen. Av de som avled i covid-19 hade 41 procent just blodgrupp A. De med blodgrupp 0 tycks däremot klara sig bättre.

Oklart hur många som blivit friska från corona i Sverige

Hur många som har tillfrisknat från coronaviruset i Sverige är oklart. Folkhälsomyndigheten följer varken upp det eller för statistik över det. Det enda som följs och rapporteras i Sverige är dödsfall.

– Sverige hör till ett av många länder som inte från nationell nivå följer eller rapporterar tillfrisknande – det görs inte för någon av infektionssjukdomarna – och därför blir de uppgifter som cirkulerar om det missvisande, säger Sara Rörbecker, pressekreterare vid Folkhälsomyndigheten till MåBra.

Coronaviruset: Nytt test visar om du behöver söka vård

Hur vet jag om jag sjuk om jag är sjuk i corona? Och när ska jag söka vård? Region Stockholm har nu tagit fram ett test för detta, ett självskattningstest. Det digitala testet ger dig chansen att testa dina symtom hemifrån, innan du kontaktar vården.

”Syftet med självskattningen är att ge svar på om du behöver vård eller om du kan ta hand om dig själv hemma. I slutet av testet får du råd som anpassats efter dina svar”, skriver regionen om testet.

Så vet du om du är frisk från corona

De flesta som haft lindriga symtom på covid-19, som till exempel hosta, snuva eller andningsbesvär är oftast friska igen efter drygt två veckor. För de mer allvarligt sjuka tar det lite längre tid – mellan tre och sex veckor, uppger Folkhälsomyndigheten.

Och frågan är också: När är man frisk från coronavirus och hur vet man det?

Tidigare genomförde man tester för att se om personer hade tillfrisknat eller inte, för att friskförklara dem – men enligt nya riktlinjer räcker det med att en person varit symtomfri i två dygn. Och det är alltså upp till var och en att avgöra detta.

Experten: Lite vetenskap bakom de råd som ges kring corona

Synen på hur vi ska tackla spridningen av corona skiljer sig åt mellan länderna i EU. Och skillnaden är ofta stor: I Sverige har man valt att inte stänga grund- och förskolor, medan man i andra länder menar att det är ett viktigt steg för att förhindra smitta.

Frågan är hur närliggande länder inom EU kan ha så olika syn på vad som anses som lämpliga åtgärder?

– Det beror på att ingen vet vad som är rätt eller fel. Det finns mycket lite vetenskap bakom vad som har effekt eller inte, säger Johan Giesecke, professor emeritus och smittskyddsexpert för WHO, till SVT:s Aktuellt.

Han menar att det bara finns en enda sak som vi verkligen vet har effekt:

– Att tvätta händerna. Det har vi vetat i 150 år. Smitta sprids via händerna, säger han.

Varning för resor på påsklovet

På dagens presskonferens från Folkhälsomyndigheten bad statsepidemiolog Anders Tegnell svenskarna att ta det lugnt med resandet på det stundande påsklovet.

– Man ska tänka efter ordentligt när man är ute och reser, även till och från storstadsregionerna. När det närmar oss lov riskerar det att ta smittspridningen vidare. Det är viktigt om man lyckas hålla smittspridningen i olika takt i olika delar av landet, säger han.

Skillnad corona, pollenallergi och förkylning

En undersökning visar att det finns skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till pollenallergi. Kvinnor upplever fler symtom och drabbas oftare av täppt näsa och huvudvärk. Allergin kan därför lätt förväxlas med en vanlig förkylning – eller covid-19. Med hjälp av den här guiden kan du få en fingervisning om vad du kan ha drabbats av.

Foto: TT

Obs! Du läser en äldre artikel:  Missa inte dagens sammanfattning!

LÄS MER:

Onsdag 18 mars: Dagens viktigaste corona-händelser

Coronaviruset: Vågar man gå ut och äta på restaurang?

Fina initiativet i coronakrisen: Här hyllas vårdpersonalen

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat att vi skrivit och vet om det nya coronaviruset SARS-CoV-19, som orsakar sjukdomen covid-19.

Läs allt om coronaviruset här

Redaktionens tips
Dela på: