Testat nya utmaningen Chair challenge – som kvinnor klarar men inte män?

Chair challenge 2019.

Då och då dyker det upp ett klipp på någon som gör något som borde vara görbart – men ändå tycks väldigt svårt när vi testar det själva (och som ofta mynnar ut i en mängd roliga videos). Vi pratar exempelvis om denna ”stick burpee challenge” där du skulle göra burpees utan händer, och ”The Chair Challenge” där vi skulle klättra runt en stol – utan att nudda golvet (se ett klipp här).

Men nu cirkulerar en ny utmaning som snabbt blivit viral, dels för att den borde vara så enkel, och dels för att den är det – men bara för kvinnor. Nya utmaningen har också med en stol att göra och du kan hitta flera klipp nu med hashtaggen #chairchallenge.

Den går ut på att du står med tårna mot en vägg, tar två fotlängder bakåt, lutar dig framåt så att du har hjässan mot väggen. Sen ställer du en stol eller en pall under överkroppen (med eventuellt ryggstöd ut mot sidan), lyfter stolen mot bröstet – och försöker resa dig rak. Se nedan:

Här försöker männen klara Chair challange

Varför kan kvinnor men inte män?

Inte alla män! Det finns vissa som klarar stolsutmaningen från start, och de flesta efter att ha tränat några gånger – liksom det finns kvinnor som får kämpa att komma upp i upprätt läge. Men våra egna redaktionella tester visar att män definitivt över lag har svårare för den här utmaningen än kvinnor!

Och inte ens vetenskapen kan enas om en ensam orsak till detta förlöjligande nederlag. Forskaren Jeremy Johnson menar att det skulle bero på att massans tyngdpunkt  hos kvinnor ofta ligger kring höfterna, medan män har den högre upp. Det skulle göra att när en kvinna är böjd över stolen har hon fortfarande tyngdpunkten ovanför fötterna, medan en man istället har den över stolen. Och det gör det betydligt svårare att resa sig upp.

Men professor Brian Ford vid Cambridge University menar istället att det skulle bero på att män över lag har större fötter, vilket gör att de hamnar längre ifrån väggen och därför måste luta sig lite framåt, och då hamnar tyngdpunkten också längre fram.

Testa gärna och dela ditt resultat i en kommentar på vår Facebook – eller tagga #måbrachairchallenge på Instagram!

(PS. artikelförfattaren klarade INTE Chair challenge…)

Källa: Mama Mia  Foto: Jennie Sandberg

Läs mer:

Dagens godaste utmaning: Vem är bäst på semmel-pushups?

Pappans surströmmings-utmaning får tårarna att spruta!

Därför lever kvinnor längre än män

Utvald läsning