Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Tegnell kritiserar WHO: Fel att Sverige pekas ut som riskland

26 jun, 2020 
Tegnell kritiserar WHO:s uttalande om att Sverige är riskland
WHO pekar ut Sverige som ett av elva riskländer när det gäller ökad coronasmitta. Något som Anders Tegnell kritiserar och ser som ett misstag.
Annons

Videon kunde inte hittas

I elva länder är läget kring spridningen av coronaviruset extra allvarligt, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. Ett av de länderna som pekas ut är Sverige. WHO:s Europaansvarige, Hans Henri Kluge säger i ett pressmeddelande att:

– I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet – i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna.

Han menar också att i elva av dessa länder har smittospridningen ökat så pass mycket att om man inte får den under kontroll så är risken att det kommer belasta vården till bristningsgränsen.

Tegnell riktar kritik mot WHO

Men Anders Tegnell menar att WHO inte har en tillräckligt nyanserad bild och riktar kritik mot WHO:

– Vi har ett stigande antal fall som vi hittar i Sverige men det beror på att vi testar enormt mycket mer än tidigare. Det är olyckligt att man sammanblandar Sverige med länder som inte tidigare haft några problem alls och som uppenbarligen är i början på sin epidemi, sa han i Svt:s Morgonstudion.

Annons

Tegnell: Det är ett totalt misstag

Han menar att det är allvarligt att Sverige är med på listan över riskland. Till SR säger han att:

– Det är ett totalt misstag, vi har ett ökat antal fall eftersom vi börjat testa mycket mer i Sverige senaste veckan. Men vi kan se på alla andra parametrar vi mäter, alltså hur många allvarliga fall vi har, de minskar. Antalet inläggningar på intensivvården är på en väldigt låg nivå och till och med dödsfallen börjar gå ner. Så det här är tyvärr en total felbedömning av den svenska datan.

De andra länderna på listan från WHO är Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien-Hercegovina, Kazakstan, Kirgizistan, Kosovo, Moldavien, Nordmakedonien och Ukraina.

Foto: TT

LÄS MER:

Tegnell: Räkna med att fortsätta jobba hemifrån i höst

Tegnell i Sommar: Sveriges dödstal borde ha kunnat undvikas

Anders Tegnell: Helt okej att resa utomlands i sommar

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Kan vi gå till ta vårdcentral och tandläkare? Vad ska vi tänka på i sommar? Lär dig mer om symtom och riskgrupper här:

Allt om coronaviruset

Annons