SVT-profilen om den tuffa tiden på IVA: Jag aldrig haft en sån smärta förr

Erika Åberg i en grå tröja.
Trailer på SVT-dokumentären Generation Utøya
0:30

Efter reklamen: Trailer på SVT-dokumentären Generation Utøya

(0:30)

Slå på ljud

Byggnadsantikvarien Erika Åberg är sedan flera år tillbaka programledare för SVT:s populära program Det sitter i väggarna. I programmet ansvarar Erika för att restaurera saker i de medverkandes hus. Hon har vunnit priser som till exempel Årets inspiratör 2019 av Elle och i fjol fick hon utmärkelsen Årets byggnadsvårdare av Svenska byggnadsvårdsföreningen.

De senaste åren har dock inte enbart inneburit framgång för SVT-profilen. Under inspelningsperioden 2017 för Det sitter i väggarna blev Erika riktigt sjukt. Något hon nu öppnar upp sig om för Nöjeslivet.

Under inspelningen blev Erika plötsligt sjukskriven och hela inspelningen fick pausas. Hon skrev då om detta på sin Instagram.
”Händer i vila, immunförsvar i krig. Jag ligger på sjukhus sedan ungefär en vecka tillbaka. Det som verkade vara en kraftig förkylning utvecklade sig till ett livshotande tillstånd med två dagar på intensiven.”.

“Kände mig inter mer än väldigt förkyld”

Vi backar bandet fyra år tillbaka – 2017 blev Erika sjuk men valde att gå till jobbet som vanligt.
– På den tiden, innan vi hade erfarenhet av covid, jobbade jag ändå trots att jag var snorig, och kände mig inte mer än väldigt förkyld, berättar Erika Åberg idag, fyra år efter händelsen.

Trots att programledaren försökte jobba så mådde hon helt enkelt för dåligt för att lyckas genomföra inspelningarna.
– Det var något med bihålorna, men jag snörade på mig skorna och åkte till inspelningsplats. Men sen blev jag väldigt allvarligt sjuk och behövde åka in till akuten. Det visade sig att jag hade en hjärnhinneinflammation. Sen hade jag dessutom fem andra typer av inflammationer i kroppen, berättar hon.

Efter en tid på sjukhuset återhämtade sig Erika men hon vittnar om att det var en tuff tid med ett och ett halvt dygn på intensiven och en dryg vecka på infektionsavdelning.
– Efter någon månad var jag på benen igen. Det var verkligen inte roligt, jag har aldrig haft en sån smärta förr, säger hon.

TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:19

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:19)

Slå på ljud

Utvald läsning