Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Sverige är världens bästa land för kvinnor

14 feb, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
När vi pratar om jämställdhet i Sverige är det lätt att vi fokuserar på det som inte fungerar och det som kan bli bättre och det är lätt att glömma bort det som är bra. Till exempel att vi är bäst i världen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För bara ett par dagar sedan fastslog US News & World Report att Sverige är det bästa landet att uppfostra barn i, tack vare vår generösa och jämlika föräldraförsäkring, vårt skolsystem och vårt barnbidrag. Nu hamnar Sverige högst upp i rankingen även i deras lista över vilka länder som det är bäst att vara kvinna i.

Vi slår våra grannländer på fingrarna och Danmark får nöja sig med en silvermedalj, Norge hamnar utanför prispallen på en fjärdeplats och Finland hittar vi på plats sex.

Varför har vi då fått guldmedaljen?

Jo, Sverige har den mest positiva attityden till jämställdhet. I Sverige har också män och kvinnor i princip samma åsikter om jämställdhet, vilket är unikt. Både män och kvinnor i Sverige anser att kvinnor inte är jämställda män på alla plan i samhället och anser att det är ett problem. Dessutom finns det i Sverige ett aktivt politiskt arbete som strävar efter att minska orättvisorna mellan könen.

Annons

Synen på kvinnans roll i hemmet

Studien grundar sig på dels intervjuer med kvinnor i 80 länder. Dels på en undersökning från YouGov som gick ut på att män och kvinnor fick svara på om de höll med eller inte om fjorton påståenden, varav tio som handlade om jämställdhet mellan män och kvinnor. Sedan tittade man dels på de totala svaren och sedan på skillnaderna mellan männens och kvinnornas svar. I Sverige var det som sagt knappt någon skillnad alls mellan hur kvinnor och män svarade. Vi tycker lika i de här frågorna.

Länderna i Mellanöstern är enligt undersökningen de minst jämställda där i snitt 74 procent av invånarna svarade att de instämde på att kvinnans främsta uppgift är att ta hand om sin man. Nästan hälften svarade också att de höll med om att det är oattraktivt för en kvinna att starkt uttrycka sin åsikt offentligt.

I Sverige var det omkring 90 procent som helt var emot dessa påståenden. Så många som 80 procent av svenskarna, lika många män som kvinnor, anser också att ens chef lika gärna kan vara en man som en kvinna. Sverige skiljer sig också från många andra länder genom att vi anser att kvinnofrågor är en av de viktigaste globala frågorna.

Annons

Man kan se ett tydligt samband mellan välstånd och jämställdhet, med det stora undantaget Saudiarabien som är mycket rikare än många andra länder, men ligger långt efter vad gäller jämställdhet.

Vi har all rätt att anse att vi fortfarande har långt kvar till total jämställdhet i Sverige, men vi kan ju åtminstone sträcka lite på oss eftersom vi är bäst i världen – det betyder ju inte att man inte kan bli ännu bättre.

Källa: US News & World Report

Foto: TT

Läs mer:

Sverige är det bästa landet att uppfostra sina barn i

Bucket list – 10 resor alla kvinnor borde göra i sitt liv

Annons