Svenska kyrkan i nytt #metoo-upprop: "Han sa att övergreppen gav krydda åt hans äktenskap"

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Var tionde minut kommer en ny berättelse om ett sexövergrepp inom Svenska kyrkan att publiceras på bloggen vardeljus.blog. De skriver:

”Vi har själva känt hjälplösheten och osynliggörandet, vi har själva känt maktstrukturernas obändighet. En del av oss har varit utsatta. Andra står i solidaritet med dem som utsatts. Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära.”

Uppropet har undertecknats av 1382 kvinnor, däribland ärkebiskopen Antje Jackelén.

”Jag har undertecknat uppropet och jag känner vrede över de strukturer som tillåter att sådant fortfarande sker. Samtidigt har jag som ärkebiskop ett ansvar för att vi reagerar och förändrar” skriver hon i ett uttalande.

På bloggen går det att läsa vittnesmål om övergrepp på såväl präster som konfirmander och andra verksamma inom Svenska kyrkan, och de berättar om en tystnadskultur och en struktur där andra män, och ibland även kvinnor, inom kyrkan har hållit gärningsmännen om ryggen.

En av kvinnorna skriver:

”Jag blev utsatt för övergrepp av en präst (man) jag gick i själavård hos. Efter ett tag började han introducera allt märkligare metoder som gick ut på att fysisk närhet skulle skapa en trygghet hos mig. Det slutade med hans händer under min tröja. Smekningar. Försök till kyssar. Verbala närmanden. När jag efter mycket funderingar bestämde mig för att anmäla pratade jag med en annan präst som då avrådde mig från att anmäla eftersom jag var i antagningsprocess för att bli präst och det kunde äventyra mina chanser att bli godkänd. Det var bättre, för min egen skull, att tiga. Jag lyssnade på rådet och är nu själv präst, men har ångrat det många gånger. Han har gått helt fri och i värsta fall utsatt andra för samma eller liknande övergrepp.”

En annan kvinna skriver:

”En man i den församlingen jag arbetade i begick övergrepp mot mig. Jag bad min kyrkoherde om stöd. Den manliga kyrkoherden sade: ”Nej, vi ska inte säga något utåt. Det här får du hantera själv. Tänk på församlingsbon och hans framtid.”

Och en konfirmand skriver:

”[Han] förgrep sig på mig och genomförde ett samlag och under övergreppet berättade han att hans fru visste om att han gjorde det. Och att det var ok för henne för det gav en extra krydda åt deras samliv. Men hon ville inte att han skulle få utlösning i någon annan än henne. Men det löftet misslyckades han med. Jag blev lämnad där i källaren med sperma som rann ur mig.”

Här kan du läsa alla vittnesmål från Svenska kyrkan.

Foto: IBL

Andra upprop efter metoo

2290 kvinnor inom idrott: ”Dags för timeout”

Journalistuppropet #deadline om sexuella övergrepp

653 sångare vittnar om sexuella trakasserier: ”Han börjar dra av mig kläderna”

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Redaktionens tips
Dela på: