Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Stockholms luft smutsigare än i Peking

30 jan, 2017 
Smogg och luftföroreningar är något vi ofta kopplar till Kina och Japan – men i söndags var Stockholmsluften smutsigare än den i Peking.
Annons

I söndags slog föroreningsmätarna i taket och luften i huvudstaden var sämre än på länge – till och med sämre än smogstaden Peking i Kina.

Med modern teknik kan man spåra var den dåliga luften kommer ifrån, och den här gången var boven den tunga industrin i Europa. Det, ihop med faktumet att söndagen bjöd på ett högtryck med dis och dimma – en väderlek som håller kvar smutsen i luften, och torra vägbanor, ledde till rekordnivåerna. Hade det regnat eller snöat hade halterna inte varit i närheten av vad de nu var.

– Det är inte alltid man ser att det är smutsig luft, utan det är mätstationer runt om i Stockholm där man ser hur luftkvaliteten förändras, säger TV4:s meteorolog Madeleine Westin i TV4 Nyhetsmorgon på måndagen.

– Är förhållandena gynnsamma för det här kommer vi att se det flera gånger, fortsätter hon.

TV4:s Suzanne Sjögren tillägger:

– Man känner sig maktlös och liten, framför allt när man försöker – med dubbförbud i innerstan och så – och det istället kommer in dålig luft från andra håll i Europa.

Källa: Tv4
Foto: IBL

 

10 växter som gör din luft fuktigare

gronavaxter_introbild

Läs också: 10 växter som gör din luft fuktigare

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons